Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční pochoutka k pivu zvaná "utopenci" se těší v hospůdkách velké oblibě, ale také je jako stvořená k domácímu pojídání s partou přátel. Zároveň je to na přípravu jednoduchá dobrota bez nutnosti zavařování.

Utopenci jsou nakládané syrové špekáčky v cibuli, divokém koření a sladkokyselém nálevu. Kdo má rád pikantní chuť, nesmí zapomenout přidat feferonku a hořčičná semínka. Pro dokonalý výsledek utopenců je třeba použít kvalitní čerstvé špekáčky s vysokým obsahem masa a připravit výborný nálev, který dodá chuť a poslouží jako konzervant. 

Jak udělat nálev na utopence

Existuje mnoho receptů a obměn nálevů, ale v základu je vždy voda, ocet, cukr, sůl a divoké koření v podobě bobkového listu, celého nového koření a pepře. Oblíbené je také přidání kysaného zelí, křenu či pár snítek rozmarýnu a tymiánu. A jak na to? 

  1. Na nálev budete potřebovat: 0,75 litru vody, 1/2 litru octa (podle chuti), špetku soli, 2 lžíce cukru, 16 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře a 8 feferonek. 
  2. V hrnci povařte vodu s cukrem, octem, kořením a feferonkami po dobu asi 10 minut
  3. Nechte vychladnout a poté nálevem zalijte připravené špekáčky (oloupané a rozkrojené napůl či na kolečka) ve sklenicích, aby byly zcela ponořené. 
  4. Sklenice dobře uzavřete a skladujte v chladu

Doporučení: Špekáčky doporučujeme nechat v nálevu odležet alespoň týden, aby se chutě propojily. 

Tyto utopence v pikantním nálevu si můžete udělat také podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky