Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat ochucený ocet. Zajímavou chuť mu dají bylinky, koření a ovoce
Zdroj: Pixabay, Hans

Bylinkové i jiné octy mají díky přidaným surovinám jemnější a příjemnou chuť, jsou výrazně aromatické - tu pravou vůni jim sami vtiskneme zvolenou surovinou. Příprava těchto octů je snadná a zábavná, ocet pak využijeme především do zálivek na saláty a k dochucování některých jídel.

Postupujeme tak, že do čisté láhve dáme některou z vhodných ingrediencí, zalijeme ji octem (vinným nebo jablečným) tak, aby vložená surovina zůstala pod povrchem tekutiny. Láhev necháme stát 1–3 týdny při pokojové teplotě, pak ocet přecedíme, bylinky vymačkáme a odstraníme, aromatický ocet nalijeme do čistých a vypařených lahví, které dobře uzavřeme. Ochucený ocet uchováváme v chladu a temnu, měl by vydržet celý rok.

Čím ochutit ocet

Vinný ocet má sám o sobě konzervační účinky a k jeho ochucení se nabízí více možností.

  • Stroužky česneku se postarají o výrazné aroma, které nevyhovuje každému.
  • Výraznou a pikantní chuť dají octu chilli papričky a pepř, s množstvím to nepřeháníme.
  • Větvičky rozmarýny, bobkový list a tymián patří mezi nejvýraznější aromata.
  • Bazalka a oregano jsou výbornou a mnohokrát osvědčenou součástí domácích octů.
  • Estragon je výborný v kombinaci s česnekem.
  • Pro pěknou barvu a vůni je možné přidat i krásně vybarvené ovoce (maliny, jahody, borůvky, jablka, hrušky, nakrájené citrusy). Ovocné octy bývají hotové už za týden po zalití ovoce.

Estragonový ocet si můžete připravit podle následujícího receptu:

Máte zkušenosti s výrobou domácích ochucených octů? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky