Knedlíky bez mouky, vajec

J. A. Kuchařka: J. A.

Doba přípravy: když máme vařené brambory - 10 min podle potřeby Přílohy 28 názorů

Suroviny

brambory (vařené)
škrob (těsto nesolíme)
sůl (do vody na vaření)
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit vodu, nastrouháme na jemno vařené brambory, posypeme škrobem, vidličkou zamícháme, vytvoříme sypkou směs kterou zpracujeme už ručně do kompaktní hmoty - těsta. Když je třeba dosypeme škrob.

  2. Z těsta tvoříme kulaté knedlíky menší než tenisový míček a hned zaváříme do vroucí osolené vody.

  3. Vaříme 2 - 3 minuty, netřeba delší čas, vypneme, necháme pár minut pod pokličkou odpočinout.

Poznámka

Tento recept je rychlou variantou hodící se k pečínkám, omáčkám, plnění i pro bezlepkovou dietu.

Kdo počítá kalorie a rád knedlík, jistě si oblíbí.

Omluva, zapomínám, už je tu (stránky jsou moje, není se čím chlubit, uklidňuji se - snad se naučím nebo? Obsah je důležitěší než forma :-))

http://ano1.mujblog.centrum.cz/clanky/-Knedliky-be...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 834 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Knedlíky bez mouky, vajec

  • Astheart Astheart

    Jana Remkova: Na kilo brambor se dává obvykle asi 250g škrobu. Jste z Orlové, můžete si koupit škrob v Polsku. Tam se prodává v kilových baleních (a zdá se mi i lepší). :)

    Odpovědět

  • Astheart Astheart

    Recept je identický se slezskými knedlíky, které jsou velmi populární od Opole až ke Katovicím. Slezané však dělají jiný tvar. Kouli trochu zploští a z jedné strany udělají do knedlíku obrácenou stranou vařečky důlek. :-K:-)

    Odpovědět

  • TerezaVe TerezaVe

    Tož to jsme si teda pochutnali. :-) Fakt jednoduchý recept bez lepku, mléka a vajec. (Jen prý loupání vařených brambor muža moc nebavilo. :-) )
    Brambory jsme uvařili, oloupali a nastrouhali včera večer, což je taky výhoda, že se dá jídlo předem částečně připravit.
    Akorát jsem si taky myslela, že asi z kila a půl brambor zbude na večeři a jaksi nezbylo ani jedno "vejce karety obrovské". :-)
    Začátečníkům, jako já, doporučuji nechat trochu brambor stranou, pro případ, že škrobu přidají moc. Když se těsto začne moc rozpadat, přidáte trochu brambor. Když Vám pak trošku brambor zbude, přihodíte je do polévky na zahuštění.
    Akorát mi těsto nevyšlo tak dokonale hladké, jako na fotce. Možná je to použitým kukuřičným škrobem. Zato byly knedlíčky krásně žlutavé.
    Do vody jsem dala 2 lžičky soli, ale chtělo by to víc. (Nevím, jak moc se solí voda na těstoviny. Solila jsem vždy jednou lžičkou a stačilo.)
    Knedlíčky velikosti něco mezi pingpongovým a tenisovým míčkem jsem vařila 3 minuty a nechala ještě 5 minut ve vodě.
    Díky za recept!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jani,bodík šel už hóóódně dávno;-):-)ale kdybych mohla,tak dnes přidám dlaších sto:yes:
    Od včerejška mě zbyly 3 menší brambory(180 g)ve slupce,přidala jsem cca 85g solamylu(opravdu pokaždé brambory nasáknou jinak)Z těsta jsem na navlhčené prkýnko polévkovou lžící vyskládala hromádečky,ve dlaních vyválela 15ks menších pinpongáčků a výsledek Ti posílám formou fota:-)Jen jsem se musela chechtat jako Dagmar-tyto výtečné knedlíky mi ve výsledné fázi hodně připomínaly"amarouny"fakt jsou klepací:-D:-D
    Myslela jsem si,že nějaký"míček"zbyde na večeří s cibulkou-mýlila jsem se;-)Dorazila jsem je před chvilkou studené:-D
    Jani,za dobrotu velké díky:-KA nevařila jsem je naposledy:-*:yes:

    Odpovědět

  • šárka šárka(neregistrovaná)

    jsem nadšena.moje babička takové knedlíky dělávala a říkala jim škrobáky.přesný recept jsem neměla ale tohle jsou určitě ony.dneska odpoledne vyzkouším a dám vědět.díky moc:-))

    Odpovědět

  • J. A. J. A.(autor receptu)

    Dášo díky za překonaní obav i hezký popis, pojem "klepací" se mi moc líbí:)... Aničko dej také vědět jak dopadlo, snad budou chutnat :)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-O+18:yes:a určitě vyzkouším;-)

    Odpovědět

  • Dagmar Dagmar(neregistrovaný)

    Recept me zaujal, tak jsem vyzkoušela, i když musím přiznat, že s obavami o výsledek. Byly tak trochu jakoby klepací, ale mě chutnaly.

    Odpovědět

  • J. A. J. A.(autor receptu)

    Tento druh knedlíku je hodně starý, jen trochu opomenutý. Babička často plnila, sladké i slané. Když vystydne, je tuhý, vážně to nevadí, ohřívám na pařáku nebo v sáčku v mikrovlnce. Jeden neplněný, studený lze nakrájet na plátky a tvořítkem vykrájet zavářku do polévky. Dělávala jsem pro děti, malé formičky byly k dostání v sadě na vykrajování karet, malá srdíčka, zlehka opečená polévku ozdobí i chutnají. Opékání není nutné, jen chutnější.
    A jestli má někdo nápad, šup sem :) Formičky si nechala dcera, až bude možnost a nezapomenu, nafotím.

    Odpovědět

  • J. A. J. A.(autor receptu)

    Všem díky za přízeň :-K, Radulko nekopíruji, ukládám dvakrát. Blog je určen hlavně pro kamáradku, která zatím nezvládá hledat jinde. Je ráda že odkaz v mejlíku otevře :)(říká mi šílenko) Jedno díky za vyzkoušení, vypadají nádherně, pochvala veliká, já je žluté nikdy nemám ;-)Jestli máš poznatek, přidej, mnohým zkušenost pomůže.
    ŠKROB - nelze určit přesné množství, jen odhad, střední brambora - lžíce až dvě škrobu, podle vlhkosti brambor. Málo škrobu, těsto lepí, moc škrobu nejde zpravovat kompaktní těsto. lépe vysvětlit neumím, Dávám raději méně, přidat lze vždy. Vaří se v osoléné vodě. A někdy přidám granulovaný česnek do těsta :) Všem hodně úspěchů a poznatky vítám :)J.

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    http://ano1.mujblog.centrum.cz/clanky/-Knedliky-bez-mouky-vajec-63319.aspx že by nám tu někdo kopíroval?:-S

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Když jsem přišel k večeru z práce a shlédl tento recept, věděl jsem, co si dám k večeři;-). Postupoval jsem přesně podle receptu a fotografií autora:-). Jako náplň jsem použil zbytek šunky, zarestoval ji na cibulce a dochutil kořením Tajemná Bombay. Na knedlíky pak orestovanou cibulku. Přidávám dvě fotografie.
    Jediné doporučení-po vytažení uvařených knedlíků ihned potřít tukem (použil jsem olej).
    Já jsem si pochutnal:-p:-p:-p. :-!:-)):yes::yes::-K +14

    Odpovědět

  • Dagmar Dagmar(neregistrovaný)

    Tak to je fakt hustý!!! Jen by me zajímal taky ten škrob.

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Tento recept musím pochválit - výborné pro bezlepkovou dietu :yes::yes::yes: Ovšem není vhodné pro lidi, kteří chtějí hubnout či počítají kalorie :-) V tomto případě doporučuji celozrnný knedlík ;-) připravený s bílkem ;-)

    Odpovědět

  • Midla Midla

    Jana R. měla velice příhodný dotaz. Nechce se mi to dělat metodou pokus omyl. Kolik toho škrobu? Prosím autorku, aby se nenechala prosit...:-( Nebo sem dejte prosím pořádný recept, kdo to znáte.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bramborové knedlíky bez mouky bramborový knedlík bez mouky bez vejce knedlík bramborové knedlíky z žitné mouky celozrné knedlíky knedlík bez vejce celozrnné bramborové knedlíky vaříme bez mouky bramborový knedlík bez vajec škrobové knedlíky bezlepkové knedlíky bramborové knedlíky bez vajec bramborové knedlíky z kukuřičné mouky bramborové knedlíky z celozrnné mouky klepací buchta rýžové knedlíky knedlíky bez vejce knedlíky z hladké mouky zitny knedlik knedlíky šup do vody