Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže patří mezi velmi oblíbené přílohy, a to hned z několika důvodů - je chutná sama o sobě pouze osolená, lze ji však dochutit různým kořením, zasytí a je snadná na přípravu. Aby však byla rýže uvařená perfektně, je dobré dodržovat několik jednoduchých kroků při její přípravě.

Téměř v každé moderní kuchyni dnes najdete elektrický rýžovar, ve kterém je příprava rýže opravdovou hračkou. Mnozí z nás však stále nedají dopustit na klasické vaření rýže v hrnci na plotně. Pokud rýži chcete vařit správně, pokračujte ve čtení řádků níže.

Jak udělat perfektní rýži 

Pro perfektní rýži je potřeba dodržet následující pokyny:

  1. Rýži nejprve propláchněte ve studené vodě. Nejlepší je proplachovat ji v cedníku pod tekoucí vodou.
  2. Na jeden díl rýže použijte dva díly studené vody. Tu osolte a společně s rýží přemístěte do hrnce.
  3. Zvolte široký hrnec - zrníčka rýže se tak budou moci více rozprostřít a nebudou ve vrstvách na sobě.
  4. Jakmile voda začne vřít, snižte plamen na minimum
  5. Rýži vařte pod pokličkou přibližně 15–20 minut. Ke konci průběžně ochutnávejte a kontrolujte, aby se rýže nerozvařila.
  6. Během vaření rýži nemíchejte. Načechrejte ji vidličkou až po uvaření, těsně před podáváním.
  7. Veškerá voda by se měla odpařit. Pokud ne, můžete ještě chvíli nechat rýži dojít v hrnci, už ale bez zapnuté plotýnky.
  8. Pokud připravujete nějakou speciální odrůdu, jako je například rýže hnědá, zjistěte si přesný postup vaření na obalu.

Zbyla vám perfektně uvařená rýže z oběda? Rozhodně ji nevyhazujte. Použijte ji jako vložku do báječné rajské polévky jako od maminky. Jak na ni zjistíte ve videu.

Komentáře

Další tipy a triky