Jak udělat perfektní rýži? Stačí dodržet několik jednoduchých zásad
Rýže patří mezi velmi oblíbené přílohy, a to hned z několika důvodů - je chutná sama o sobě pouze osolená, lze ji však dochutit různým kořením, zasytí a je snadná na přípravu. Aby však byla rýže uvařená perfektně, je dobré dodržovat několik jednoduchých kroků při její přípravě.
Téměř v každé moderní kuchyni dnes najdete elektrický rýžovar, ve kterém je příprava rýže opravdovou hračkou. Mnozí z nás však stále nedají dopustit na klasické vaření rýže v hrnci na plotně. Pokud rýži chcete vařit správně, pokračujte ve čtení řádků níže.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat perfektní rýži
Pro perfektní rýži je potřeba dodržet následující pokyny:
- Rýži nejprve propláchněte ve studené vodě. Nejlepší je proplachovat ji v cedníku pod tekoucí vodou.
- Na jeden díl rýže použijte dva díly studené vody. Tu osolte a společně s rýží přemístěte do hrnce.
- Zvolte široký hrnec - zrníčka rýže se tak budou moci více rozprostřít a nebudou ve vrstvách na sobě.
- Jakmile voda začne vřít, snižte plamen na minimum.
- Rýži vařte pod pokličkou přibližně 15–20 minut. Ke konci průběžně ochutnávejte a kontrolujte, aby se rýže nerozvařila.
- Během vaření rýži nemíchejte. Načechrejte ji vidličkou až po uvaření, těsně před podáváním.
- Veškerá voda by se měla odpařit. Pokud ne, můžete ještě chvíli nechat rýži dojít v hrnci, už ale bez zapnuté plotýnky.
- Pokud připravujete nějakou speciální odrůdu, jako je například rýže hnědá, zjistěte si přesný postup vaření na obalu.
Zbyla vám perfektně uvařená rýže z oběda? Rozhodně ji nevyhazujte. Použijte ji jako vložku do báječné rajské polévky jako od maminky. Jak na ni zjistíte ve videu.
Komentáře