Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát je výborná zelenina, která svěží barvou patří k jaru. Tuto výrazně zelenou barvu můžeme s úspěchem využít také jako přírodní barvivo do různých těst. Poradíme, jak postupovat a jak se špenátem zacházet.

Asi všichni známe těstoviny obarvené nazeleno právě špenátovým protlakem. Tento protlak může obarvit i jiná těsta, například dortové nebo bábovkové. Protlak se do těsta přidává za část tekutiny, proto s tím musíme počítat, aby těsto nebylo moc řídké. Nebo můžeme přebytečnou vodu ze špenátu vymačkat přes plátýnko.

Jak obarvit těsto špenátem

Je to vlastně snadné, zvládne to každý.

  • Čerstvý špenát očistíme. Větší listy můžeme natrhat nebo překrájet.
  • Mražený špenát necháme rozmrznout.
  • Pak listy špenátu rozmixujeme. Můžeme přidat trochu vody nebo oleje, aby to šlo lépe.
  • Pokud potřebujeme rozmixovaný špenát zahustit, vyložíme cedník kusem čistého plátna a nalijeme špenátovou kaši. Necháme vykapat a zbytek vody ještě vymačkáme.
  • Protlak přidáváme do těsta podle potřeby.

Tip: Stejně jako špenát lze použít mladé kopřivy, jen odstín bude zemitější.

Začátečníkům určitě pomůže názorný videorecept.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky