Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smrkové výhonky jsou ceněné pro svou léčivou sílu, naše babičky je používaly na výrobu lahodných a voňavých sirupů. Možná máte na zahradě smrk, jehož velikost je potřeba regulovat, třeba právě zkracováním výhonků. Svěží a voňavé smrkové výhonky výtečně zužitkujete na výrobu sirupu.

Smrkové výhonky se báječně hodí ke sběru a zpracování od dubna do května, tehdy jsou ještě mladé a svěže zelené. Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Jehličí obsahuje silice, které rozpouštějí hleny. Přidává se do prostředků proti kašli nebo do parních lázní, kdy se vdechuje při nachlazení, astmatu, černém kašli a obecně při zánětech dýchacích cest. Jako olej do koupele má tento nádherně vonící olej i relaxační účinek." 

Sirup ze smrkových výhonků

Výroba sirupu z úvodního videa je snadná, provedeme vás jeho postupem krok za krokem.

  1. Připravte si natrhané (nebo nastříhané) výhonky ze smrkových větviček (do délky cca 5 cm), krystalový cukr a citróny.
  2. Do velké sklenice (s objemem 3 nebo 5 litrů) dejte nejprve 5 cm vysokou vrstvu jarních smrkových výhonků, propláchnutých studenou vodou.
  3. Poté je zasypte cukrem krystal, dále přidejte kolečka nakrájeného citrónu a další vrstvu výhonků (5 cm). Stejným způsobem naplňte celou sklenici.
  4. Jakmile je láhev plná, převažte ji celofánem a zajistěte gumičkou.
  5. Dejte láhev na slunný parapet a nechte přibližně 2–3 týdny stát. 
  6. Postupně se začne tvořit hustá šťáva, kterou sceďte přes plátýnko, slijte do lahví a dejte na chladné místo, vhodná je lednice.

Tip: Autorka sirup ze své rodinné pokladnice receptů doporučuje mimo jiné na kašel, průdušky, k rozpouštění hlenů i ke zvýšení imunity, užívá se každé ráno jedna lžíce. 

Výhonky sbírejte při pěkném počasí, dál od silnice, a nedávejte je do igelitových sáčků, aby se nezapařily. Přidávat je můžete do čajů (i po usušení) a doporučují se také ke kloktání nebo inhalacím. 

Budeme rádi za vaše další tipy na zpracování smrkových výhonků.                                                                           

Komentáře

Další tipy a triky