Jak správně tvarovat veku, aby byla jemná a nadýchaná? Díky videonávodu to zvládnete snadno
Nadýchaná veka dovede chlebíčky k úplně dokonalosti. Proč ale kupovat veku v supermarketu, když si ji snadno vyrobíte doma? Náš videonávod vám ukáže, jak tvarovat veku tak, aby byla po upečení krásně kyprá.
Veka je ideální na chlebíčky, ale skvěle chutná třeba jen tak s máslem. Ta kupovaná však mnohdy nesplňuje naše požadavky a bývá často suchá. Pokud si tedy chcete pochutnat na nadýchaném, jemném a vláčném pečivu, zkuste si udělat domácí veku. Nejdůležitějším krokem je správné tvarování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat veku?
Jak tedy správně tvarovat veku, aby byl výsledek co nejlepší?
- Kynuté těsto rozdělíme na dva díly a pomocí prstů jej roztáhneme.
- Z každé strany vezmeme roh, přiklopíme dovnitř a z vrchu rolujeme těsto dolů.
- S každým srolováním těsto vždy dobře utáhneme pohybem zpět k sobě.
- Spoj co nejvíce přimáčkneme a přendáme veku na plech (spojem dolů).
- Na plechu pak necháme veku ještě cca 25 minut kynout.
- Hotovou veku potřeme vejcem a pečeme na 200 °C cca 25–30 minut.
K čemu se dá využít veka?
Kromě toho, že se veka nejčastěji využívá k přípravě chlebíčků, můžete s ní vykouzlit řadu dalších pochutin. Pokud upečete menší veku, lze ji použít jako jednohubky s pomazánkou, můžete z ní udělat lahodnou žemlovku nebo ji třeba zapéct v troubě se šunkou a sýrem, a pokud vám nějaká zbyde, zkuste tvarohovou smaženku, obalit ji ve vajíčku nebo z ní upéct třeba koláč.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Stará veka? Zužitkujte ji do posledního drobku. Co třeba tvarohové smaženky nebo koláč z veky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak krásně ozdobit chlebíčky a jednohubky? Máme pro vás inspiraci a tipy, jak a čím zkrášlit slavnostní tabuli
Komentáře