Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchaná veka dovede chlebíčky k úplně dokonalosti. Proč ale kupovat veku v supermarketu, když si ji snadno vyrobíte doma? Náš videonávod vám ukáže, jak tvarovat veku tak, aby byla po upečení krásně kyprá.

Veka je ideální na chlebíčky, ale skvěle chutná třeba jen tak s máslem. Ta kupovaná však mnohdy nesplňuje naše požadavky a bývá často suchá. Pokud si tedy chcete pochutnat na nadýchaném, jemném a vláčném pečivu, zkuste si udělat domácí veku. Nejdůležitějším krokem je správné tvarování.  

Jak tvarovat veku? 

Jak tedy správně tvarovat veku, aby byl výsledek co nejlepší? 

  1. Kynuté těsto rozdělíme na dva díly a pomocí prstů jej roztáhneme. 
  2. Z každé strany vezmeme roh, přiklopíme dovnitř a z vrchu rolujeme těsto dolů. 
  3. S každým srolováním těsto vždy dobře utáhneme pohybem zpět k sobě.  
  4. Spoj co nejvíce přimáčkneme a přendáme veku na plech (spojem dolů).
  5. Na plechu pak necháme veku ještě cca 25 minut kynout. 
  6. Hotovou veku potřeme vejcem a pečeme na 200 °C cca 25–30 minut. 

K čemu se dá využít veka? 

Kromě toho, že se veka nejčastěji využívá k přípravě chlebíčků, můžete s ní vykouzlit řadu dalších pochutin. Pokud upečete menší veku, lze ji použít jako jednohubky s pomazánkou, můžete z ní udělat lahodnou žemlovku nebo ji třeba zapéct v troubě se šunkou a sýrem, a pokud vám nějaká zbyde, zkuste tvarohovou smaženku, obalit ji ve vajíčku nebo z ní upéct třeba koláč. 

Komentáře

Další tipy a triky