Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružiny jsou ovoce vrcholícího léta. Zrají od července do října a množství plodů bývá vysoké. Z ostružin jsou výborné marmelády ve spojení s jiným ovocem jako jsou jablka nebo plody bezinek. Ale i sirup ze samotných ostružin v zimě ocení nejeden mlsný jazýček.

Pro recept na ostružinový sirup můžeme nahlédnout do sešitku po babičce, my jsme se inspirovali v knize bylinkářky Dagmar Lánské Z lesa a ze zahrady od jara do zimy. Autorčiny znalosti jsou obdivuhodné a její recepty spolehlivé.

Jak udělat sirup z ostružin

Na 1 litr ostružinové šťávy potřebujete 1,5 kg cukru a 6 g kyseliny citronové.

Šťávu získáte rozmělněním plodů a vymačkáním tekutiny, vybavenější domácnosti ji připraví v odšťavňovači nebo v lisu na ovoce. Syrovou šťávu můžete ještě naředit 1/3 vody (voda tvoří 1/3 množství šťávy z ostružin). 

  • Připravte si čisté a vypařené skleněné láhve s uzávěrem nebo zavařovací sklenice s víčky.
  • Šťávu v hrnci zahřejte na 85 °C, přidejte cukr a kyselinu citronovou.
  • Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Teplotu udržujte stále stejnou.
  • Horký sirup lijte do lahví nebo sklenic, navrch můžete nalít lžičku destilátu neutrální chuti, a uzavřete.
  • Sterilovat sirup již nemusíte, cukr je výborný konzervant.

Můžete zkusit připravit i jednoduchý a chutný pohár podle našeho videoreceptu, kdy maliny zaměníte za ostružiny. Bude jistě také lahodný.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky