Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká roláda je moučník, který tvoří nadýchaný plát těsta, potřený marmeládou, krémem nebo šlehačkou. Rolády mohou být jednoduché s džemem a poprášené cukrem nebo složité, ozdobené krémem jako dort.

Piškotová roláda se krájí na řezy, které jsou 1–2 cm silné. Vzniknou tak kolečka nebo oválky s typickým vzorem šneččí ulity, které tvoří plát a krém nebo marmeláda různých barev. Řezy rolády musí být stejně silné, rovné a nezamazané krémem. Na takové roládě si každý rád pochutná.

Jak úhledně nakrájet roládu

Roládu necháme před krájením vychladit a ztuhnout v lednici:

  • Moučník nakrájíme ostrým tenkým nožem (na široký se lepí krém), který po každém řezu namočíme do horké vody a otřeme.
  • Pomocí silné nitě nebo rybářského vlasce nakrájíme krásně rovné řezy stejným způsobem, jako kdybychom krájeli knedlíky.
  • Horkým nožem s pilkovým ostřím krájíme roládu cik-cak, vzniknou tak trojúhelníkové kousky, které připomínají dortové výseče.

Nadýchanou piškotovou roládu můžeme připravit jen tak ke kávě, obejdeme se i bez krému, jen potřeme plát červenou marmeládou a hotový moučník poprášíme cukrem. Celý postup můžete vidět v našem videu:

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli