Červenou řepu jíme syrovou, vařenou i pečenou. Lahůdkou je po upečení v alobalu
Červená řepa se řadí mezi kořenovou zeleninu a je příbuzná mangoldu. Podle lidového léčitelství je považována za rostlinu, která má pozitivní vliv na krvetvorbu. Červená řepa se dá konzumovat syrová, vařená i pečená. Hodí se do salátů, pomazánek a polévek.
Chuť červené řepy je příjemná a mírně nasládlá. Syrová řepa se používá především do salátů a výborná je zavařená v sladkokyselém nálevu, používáme ji pak jako chutnou přílohu. Před zavařením je potřeba řepu uvařit nebo upéct v troubě, protože kdybychom ji zavařili bez předchozí tepelné úpravy, dostatečně by nezměkla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nachystat řepu k tepelné úpravě
Červenou řepu sklízíme postupně probírkou. Když se některá místa uvolní, zbývající rostliny mohou dále dorůstat. Po sklizni sice odřízneme listy, ale kořínek na bulvách ponecháme, aby z nich neodcházela během vaření šťáva. Řepu dobře umyjeme a zbavíme ji zeminy, která na ní ulpěla.
Tepelná úprava červené řepy
Máme více možností, jak postupovat:
- Vaření: Červenou řepu snadno uvaříme, a to nejšetrněji v páře. Vaříme ji až do změknutí, zkoušku konzistence provedeme ostrým nožíkem. Do řepy ale pícháme co nejméně, protože pokaždé začne vytékat šťáva.
- Pečení: Řepu lze také upéct v troubě. Bulvy narovnáme vedle sebe na plech, podlijeme je trochou vody a dáme do trouby. Pečeme do změknutí.
- Tip: Podle úvodního videa červenou řepu upečeme v alobalu. Výsledkem je lahodná ochucená řepa, která chutná např. jako příloha nebo součást salátu či pomazánky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Lahůdková řepa v alobalu
Při pečení řepy v alobalu postupujte podle videa. Neoloupanou řepu omyjte a osušte. Položte ji na alobal, přidejte k ní rozpůlené stroužky česneku, lžíci olivového oleje a balzamikového octa, poté ji ještě posypejte čerstvě mletým barevným pepřem. Alobal uzavřete a řepu pečte asi hodinu v horkovzdušné troubě na 200 °C. Po upečení ji propíchejte, aby z ní utekla pára, a oloupejte ji.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře