Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané záviny jsou vždy vděčným občerstvením na oslavu či jen tak k posezení s přáteli. Mohou se konzumovat teplé i studené a oceníte je ve chvíli, kdy si nevíte rady, co připravit pro nečekanou návštěvu.

Slané záviny jsou připravené během chviličky a můžete do nich zapéct prakticky cokoli, snadno tak i sami objevíte nové lahodné kombinace chutí. Inspirujte se hned několika druhy závinů, které zaručeně okouzlí vaše chuťové buňky.

Jak upéct slané záviny

Listové těsto má neutrální máslovou chuť, a proto z něj můžete vytvořit hned patero slaných závinů různých chuťových kombinací.

Na přípravu všech druhů si připravte 2 balení listového těsta, která rozdělíte na 3 díly, a vznikne vám tak 6 závinů.

Závin se slaninou, hruškami a nivou

  1. Vyválený plát listového těsta nejprve uprostřed posypte strouhankou.
  2. Poté na něj rozložte plátky slaniny, kousky hrušek a plátky nivy.
  3. Důkladně jej zaviňte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.

Závin s uzeným lososem

  1. Plát listového těsta posypte uprostřed strouhankou.
  2. Nyní ho poklaďte plátky uzeného lososa a listy špenátu, které posypete nasekaným česnekem. Na špenát dejte kopečky mascarpone (či jiné alternativy).
  3. Zaviňte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.

Závin se sardinkami, vajíčky a cibulí

  1. Plát listového těsta posypte uprostřed strouhankou.
  2. Pak narovnejte rybičky a plátky uvařených vajíček natvrdo, které jemně osolíte. Na závěr přidejte červenou cibuli nakrájenou na velmi tenké plátky.
  3. Zaviňte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.

Závin s hermelínem a brusinkami

  1. Rozválený plát těsta poklaďte plátky tvrdého sýra, kousky hermelínu a pokapejte brusinkovým kompotem.
  2. Zaviňte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.

Závin s pikantní pizza chutí

  1. Rozválený plát těsta nejprve potřete paprikovým pestem.
  2. Poté jej poklaďte plátky Choriza, sušenými rajčaty nakrájenými na proužky a rozdrobenou nivou. Dále přidejte olivy nakrájené na plátky a kousky čerstvých rajčat zbavených dužiny.
  3. Zaviňte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.

Všechny záviny dejte na plech s pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 220–230 °C po dobu přibližně 20–25 minut dozlatova.

Variací na slané záviny je nespočet a všechny vám budou zaručeně chutnat. Úvodní videonávod vám pomůže s přípravou krok za krokem. Do závinů můžete použít jakékoli suroviny, které najdete v lednici. Napište nám, jak se vám povedly.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky