Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho vařit vejce natvrdo, naměkko či na hniličku? Poradíme, jak na to
Zdroj: Freepik - stockking

Vajíčka uvařená natvrdo či naměkko jsou oblíbenou snídaní nás všech, avšak uvařit vejce přesně podle naší chuti, může být občas oříšek. K vaření vajíček si vždy připravte hodinky, protože čas vaření je nejdůležitější.

Přestože je vaření vajec velmi jednoduché, pro správnou konzistenci musíme hlídat dobu varu. Bílkoviny se ve vajíčku při vaření srážejí postupně, od skořápky ke středu, můžeme proto lehce ovlivnit, jak bude vejce vypadat uvnitř.

Jak uvařit vejce několika způsoby

Abychom získali dokonale uvařená vejce podle našich představ, musíme vždy dodržet přesný počet minut vaření. Vejce vkládáme vždy do vroucí vody, díky tomu máme možnost odpočítat přesný čas varu.

  • Vejce naměkko: Postačí nám pouze 2–3 minuty vaření, aby byl bílek téměř tuhý a žloutek stále tekutý.
  • Vejce na hniličku: Touto úpravou získáme tuhý bílek a krémový žloutek uprostřed, proto jej vaříme o chvíli déle a to 5–6 minut.
  • Vejce natvrdo: Klasické vejce natvrdo ponecháme vařit 10 minut. Pokud jej vaříme déle, žloutek může získat nazelenalý okraj.
Vařená vejce lze využít různým způsobem. K výtečnému obědu si můžete připravit i mleté maso plněné vejcem s opečeným bramborem.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky