Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Clafoutis je francouzský moučník z oblasti Limousin, který se připravuje z těsta, podobného palačinkovému. Do koláče tradičně patří nevypeckované třešně, na které se těsto nalije a pak se vše společně upeče.

Mnoho lidí přirovnává clafoutis k bublanině, ale rozdíl mezi nimi je patrný. Bublanina je nadýchaná buchta s kousky ovoce, naproti tomu clafoutis má hutnou a vlhkou strukturu, která se podobá palačinkovému těstu. Liší se i způsobem přípravy.

Jak se připravuje clafoutis

Přípravě formy věnujeme stejnou pozornost jako míchání těsta:

  • 500 g omytých sladkých třešní s peckami zasypeme lžicí cukru a polijeme (ale nemusíme) třešňovou pálenkou. Dortovou formu nebo vyšší koláčovou formu vymažeme důkladně máslem a vysypeme krupicovým cukrem. Před samotnou přípravou těsta zapneme troubu na 180 °C.
  • V míse smícháme 100 g hladké mouky se špetkou soli, 80 g krupicového cukru, citrónovou kůru a vanilku. Přidáme 1 vejce a 3 žloutky, rozšlehané ve 160 ml mléka spolu se 70 g rozpuštěného vlahého másla a promícháme. Nakonec přilijeme 160 ml 33% smetany a těsto metlou důkladně vyšleháme.

Jak dokončit pečení koláče clafoutis

Na dno formy nasypeme okapané třešně a zalijeme je těstem. Koláč pečeme do příjemně zlatočervené barvy. Ještě horký ho pocukrujeme a můžeme podávat - stejně dobrý je však i studený.
 
Pokud vás recept zaujal, můžete se pro inspiraci podívat na naše video, kde vám ukážeme přípravu francouzského třešňového koláče od A do Z:
  •  

Komentáře

Další tipy a triky