Clafoutis

isindy Kuchařka: isindy

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 17 názorů

Suroviny

270 ml mléka
70 g hladké mouky
50 g rozpuštěného másla
80 g cukru písek
3 vejce + 1 žloutek
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
citronová kůra z 1/2 citronu
citronová šťáva z 1/2 citronu
třešně
višně
jablka a vlastně jakékoli ovoce
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu či pekáček vymažeme máslem a vysypeme cukrem, při pečení lehce zkaramelizuje a dodá moučníku příjemnou chuť.

  2. Všechny suroviny kromě ovoce smícháme a nalijeme do zapékací mísy, poklademe ovocem a dáme péct na 30-35 min., než povrch zezlátne. Poté necháme v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout.

  3. Servírujeme ještě vlažné, lehce pocukrované.

Poznámka

Moučník díky malému obsahu mouky nepřipomíná tradiční české koláče a bublaniny, je velmi vláčný, spíš konzistence a chuť lehkého nadýchaného palačinkového těsta s ovocem.

Několik Clafoutis jsem zde našla, ale jiný poměr surovin.

zdroj: foodblog

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 60 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Clafoutis

  • MajkaM MajkaM

    Moučník jsem včera pekla, 2 x! Po přečtení komentářů jsem dala jen špetku prášku do pečiva a použila vypeckované třešně. Neradi pliveme pecky. A proč 2 x? Protože z prvního po "ochutnání" nic nezbylo. Máme rádi spíš mokré koláče a tento je mooooc dobrý.:-p

    Odpovědět

  • Sylva01 Sylva01

    isindy: označení "hlídačka" je trapné. Nemám čas hlídat, co kdo komu kde vzal nebo "vzal". Recept jsem u Kuchty viděla hned jako nový a pamatuji, kde co čtu, proto mě to zajímalo. Nic víc.

    Odpovědět

  • Nuselská kuchta Nuselská kuchta(neregistrovaná)

    Dovolím si se do toho vložit - jak zmiňuju v příspěvku, recepty na clafoutis se liší, někdo přidává to nebo tohle nebo zase používá něčeho míň nebo vůbec. Jak se liší objem mouky v clafoutis, tak se podle toho asi přidává nebo nepřidává kypřidlo. Recept z blogu je od Pařížanky, takže si troufám tvrdit, že když clafoutis dělají s prdopečem Francouzi, je to dostatečně autentické i pro nás :)S půl lžičkou kypřícího prášku má výsledný koláč pořád "flanovitou" strukturu, takže z toho není ve finále bublanina. Půl sáčku už je dost, tipla bych si. Zdravím :)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    isindy: ;-) No jo, jenže s PDP už to asi není clafoutis. Základní vlastnost clafoutis je právě ta jiná struktura těsta :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    isindy: díky za vysvětlení :-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    cathleen: Ivo, protože jsem nechtěla právě jen ten hutný svítek... dávám PDP třeba i do vajec na zapečené těstoviny, fr.brambory apod... odlehčí to, je to pak vzdušnější... ten blog jsem ještě nestihla pročíst, neznala jsem ho a v práci nebyl čas...jen jsem na papír narychlo načmárala suroviny a pak si ani nepamatovala, jak se jmenoval :-O tak jsem vlastně "hlídačce" Sylvě vděčná, že mě nasměrovala, kam jít čerpat i jindy ;-) a máslo jsem přidala intuitivně, protože recept používal plnotučné mléko a já mám doma jen klasiku polotučné....a plnotučné bych v 10 večer už asi v okolí nekoupila :-//:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    isindy: Ivčo, můžu se čístě ze zvědavosti zeptat, proč jsi zvýšila množství PDP? Do Clafoutis prášek správně nepatří - je to takový jakoby "svítek".
    Recepty jsem zkoukla, lákají mě, jeden nebo druhý ( i ten TŘETÍ, Miquelův), proto mě ten PDP zajímá.:-) Třešní máme, že nevíme, co s nimi....

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    ano, jen jsem si upravila množství másla a PDP :-) nevydávám jej za svůj recept, dole v poznámce je uvedeno, že je z foodblogu (jen jsem si nepamatovala z jakého, narazila jsem na něj náhodou, opsala jsem si narychlo v práci ingredience a večer realizovala)

    Odpovědět

  • maris maris

    Sylva01: buď v klidu, je to velice známý recept, který určitě nuselská kuchta nevymyslela;-):-)

    Odpovědět

  • Sylva01 Sylva01

  • monikaK monikaK

    Čau Ivčo;-),recept vytištěn:yes:Brzy bude i ohutnán:-p:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    magdalenka:jsem na sebe jako pes:-D, odolávám

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    hosta: V nejbližší době určitě vyzkouším :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    hosta::-D:-D:-D a odolávaš, odolávaš???:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    mika59: kdyby jen vypadalo, tak to přežiju, to je jen otázka výtvarného cítění a kvalitního fotografování - ale ono je to navíc vždycky moc dobré;-):-D:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: clafoutis clafoutis recept recept na clafoutis recept clafoutis nuselská kuchta claffuti clafutis claffoutis klapfounis calafoutis clafoutis recepty klafutis klafutis cladoulis clafounta clafoutis s jablky clafoutiws jablečný clafoutis kolac clafoutis clafuti

Zapomněl/a jsem heslo