Clafoutis

isindy Kuchařka: isindy

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 17 názorů

Suroviny

270 ml mléka
70 g hladké mouky
50 g rozpuštěného másla
80 g cukru písek
3 vejce + 1 žloutek
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
citronová kůra z 1/2 citronu
citronová šťáva z 1/2 citronu
třešně
višně
jablka a vlastně jakékoli ovoce
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu či pekáček vymažeme máslem a vysypeme cukrem, při pečení lehce zkaramelizuje a dodá moučníku příjemnou chuť.

  2. Všechny suroviny kromě ovoce smícháme a nalijeme do zapékací mísy, poklademe ovocem a dáme péct na 30-35 min., než povrch zezlátne. Poté necháme v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout.

  3. Servírujeme ještě vlažné, lehce pocukrované.

Poznámka

Moučník díky malému obsahu mouky nepřipomíná tradiční české koláče a bublaniny, je velmi vláčný, spíš konzistence a chuť lehkého nadýchaného palačinkového těsta s ovocem.

Několik Clafoutis jsem zde našla, ale jiný poměr surovin.

zdroj: foodblog

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 63 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Clafoutis

  • MajkaM MajkaM

    Moučník jsem včera pekla, 2 x! Po přečtení komentářů jsem dala jen špetku prášku do pečiva a použila vypeckované třešně. Neradi pliveme pecky. A proč 2 x? Protože z prvního po "ochutnání" nic nezbylo. Máme rádi spíš mokré koláče a tento je mooooc dobrý.:-p

    Odpovědět

  • Sylva01 Sylva01

    isindy: označení "hlídačka" je trapné. Nemám čas hlídat, co kdo komu kde vzal nebo "vzal". Recept jsem u Kuchty viděla hned jako nový a pamatuji, kde co čtu, proto mě to zajímalo. Nic víc.

    Odpovědět

  • Nuselská kuchta Nuselská kuchta(neregistrovaná)

    Dovolím si se do toho vložit - jak zmiňuju v příspěvku, recepty na clafoutis se liší, někdo přidává to nebo tohle nebo zase používá něčeho míň nebo vůbec. Jak se liší objem mouky v clafoutis, tak se podle toho asi přidává nebo nepřidává kypřidlo. Recept z blogu je od Pařížanky, takže si troufám tvrdit, že když clafoutis dělají s prdopečem Francouzi, je to dostatečně autentické i pro nás :)S půl lžičkou kypřícího prášku má výsledný koláč pořád "flanovitou" strukturu, takže z toho není ve finále bublanina. Půl sáčku už je dost, tipla bych si. Zdravím :)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    isindy: ;-) No jo, jenže s PDP už to asi není clafoutis. Základní vlastnost clafoutis je právě ta jiná struktura těsta :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    isindy: díky za vysvětlení :-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    cathleen: Ivo, protože jsem nechtěla právě jen ten hutný svítek... dávám PDP třeba i do vajec na zapečené těstoviny, fr.brambory apod... odlehčí to, je to pak vzdušnější... ten blog jsem ještě nestihla pročíst, neznala jsem ho a v práci nebyl čas...jen jsem na papír narychlo načmárala suroviny a pak si ani nepamatovala, jak se jmenoval :-O tak jsem vlastně "hlídačce" Sylvě vděčná, že mě nasměrovala, kam jít čerpat i jindy ;-) a máslo jsem přidala intuitivně, protože recept používal plnotučné mléko a já mám doma jen klasiku polotučné....a plnotučné bych v 10 večer už asi v okolí nekoupila :-//:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    isindy: Ivčo, můžu se čístě ze zvědavosti zeptat, proč jsi zvýšila množství PDP? Do Clafoutis prášek správně nepatří - je to takový jakoby "svítek".
    Recepty jsem zkoukla, lákají mě, jeden nebo druhý ( i ten TŘETÍ, Miquelův), proto mě ten PDP zajímá.:-) Třešní máme, že nevíme, co s nimi....

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    ano, jen jsem si upravila množství másla a PDP :-) nevydávám jej za svůj recept, dole v poznámce je uvedeno, že je z foodblogu (jen jsem si nepamatovala z jakého, narazila jsem na něj náhodou, opsala jsem si narychlo v práci ingredience a večer realizovala)

    Odpovědět

  • maris maris

    Sylva01: buď v klidu, je to velice známý recept, který určitě nuselská kuchta nevymyslela;-):-)

    Odpovědět

  • Sylva01 Sylva01

  • monikaK monikaK

    Čau Ivčo;-),recept vytištěn:yes:Brzy bude i ohutnán:-p:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    magdalenka:jsem na sebe jako pes:-D, odolávám

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    hosta: V nejbližší době určitě vyzkouším :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    hosta::-D:-D:-D a odolávaš, odolávaš???:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta

    mika59: kdyby jen vypadalo, tak to přežiju, to je jen otázka výtvarného cítění a kvalitního fotografování - ale ono je to navíc vždycky moc dobré;-):-D:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

TIP dne na email

Tématické fráze: clafoutis clafoutis recept recept na clafoutis recept clafoutis clafutis nuselská kuchta claffuti kolac clafoutis glafoutis clofoutis francouzská nadýchaná bublanina clafoutis claffoutis clafoutis recepty klafutis cafoutis klapfounis jablečný clafoutis calafoutis klafutis clafoudis

Zapomněl/a jsem heslo