Jak vyrobit sirup z aronie zastudena. Výtečně chutná, je osvěžující a trvanlivý
Aronie je oblíbená dřevina našich zahrad, na prostor je nenáročná a působí dekorativně od jara až do podzimu. Hlavním důvodem, proč ji pěstujeme, jsou černé plody plné šťávy, které dozrávají v druhé polovině léta a báječně se hodí na výrobu sirupu.
Možná jste aronii ochutnali a připadala vám trochu trpká, na výrobu sirupu se však přesto skvěle hodí. Plody sklízíme v plné zralosti, když jsou krásně šťavnaté, ale zatím se nezačínají sesychat. Pokud je necháte na stromě nebo keři ještě déle, budou sice sladší a sladší, ale zároveň méně šťavnaté. Tmavé plody jsou velkým lákadlem pro ptactvo, proto se vám při otálení se sklizní může stát, že vás ptáci předběhnou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak natrhat aronii
Plody sklízejte buď po kranečkách nebo rovnou po bobulkách. Obě varianty jsou rychlé, ale sklizeň bobulek je rychlejší.
- Kranečky musíte doma ještě obrat. Plody v kranečkách (uložené v chladu a v jedné vrstvě) několik dnů sice vydrží, ale přesto je raději zpracujte brzy.
- Pokud budete trhat jen bobulky, doma je co nejdříve propláchněte chladnou vodou, nechte okapat a zpracujte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyrobit sirup z aronie
Postup je snadný, podstatné je dbát na čistotu všech pomůcek. Naučíme vás jednoduchý sirup připravený zastudena.
- Co budete potřebovat? Na základní dávku si připravte 1 litr bobulí, 1–1,5 l převařené a vychladlé vody, 40 g kyseliny citronové a krystalový cukr. Počet dávek si upravte podle toho, kolik bobulí máte k dispozici.
- Bobule (musí být obrané z kranečků) dejte do velkého hrnce, zalijte odpovídajícím množstvím chladné vody a přidejte kyselinu citronovou.
- Na hrnec dejte pokličku a uložte ho na dva dny (48 hodin) do chladného prostředí. Během té doby obsah hrnce několikrát promíchejte.
- Poté šťávu přeceďte a plody ještě dobře vymačkejte.
- Množství šťávy si odměřte a na každý litr tekutiny přidejte 1 kg krystalového cukru.
- Směs míchejte až do úplného rozpuštění cukru. Míchání je vhodnější po chvilkách, rozpouštění tímto způsobem probíhá snadněji.
- Během rozpouštění cukru si připravte perfektně čisté láhve a šroubovací víčka. Láhve je potřeba vypláchnout vodou a vypařit - jde to dobře na plechu v troubě. Po vytažení z trouby je nechte zchladnout. Víčka vypláchněte vodou.
- Dobře rozmíchaný sirup nalévejte naběračkou pomocí trychtýře, postupujte opatrně, ať zbytečně nepřelijete.
- Na povrch můžete dát ještě lžičku alkoholu (např. vodky) - pro jistotu, aby se sirup nezačal kazit.
- Alkoholem můžete otřít i okraje lahví (pokud byly pokapané sirupem) a vypláchnout víčka.
- Okraje lahví by měly být před uzavřením víčky suché a čisté. Láhve dobře uzavřete a máte hotovo.
- Pak sirup uložte do chladné místnosti (spíž, komora), nedávejte lahve zbytečně na světlo. Uložení v lednici není potřeba. Při přenášení lahve nenaklánějte.
- Sirup z aronie používejte stejně jako jiné sirupy, řeďte ho podle potřeby vodou.
Výtečný sirup z aronie
Sirup z aronie má atraktivní barvu, je velmi tmavý a chutný. Používejte ho nejen do osvěžujících nápojů, ale také na zdobení dezertů, kaší a pohárů, hodí se i na dochucení čaje. Velkou výhodou je dlouhá trvanlivost sirupu, vydrží minimálně do další sezony, obvykle však déle.
Komentáře