Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aronie je oblíbená dřevina našich zahrad, na prostor je nenáročná a působí dekorativně od jara až do podzimu. Hlavním důvodem, proč ji pěstujeme, jsou černé plody plné šťávy, které dozrávají v druhé polovině léta a báječně se hodí na výrobu sirupu.

Možná jste aronii ochutnali a připadala vám trochu trpká, na výrobu sirupu se však přesto skvěle hodí. Plody sklízíme v plné zralosti, když jsou krásně šťavnaté, ale zatím se nezačínají sesychat. Pokud je necháte na stromě nebo keři ještě déle, budou sice sladší a sladší, ale zároveň méně šťavnaté. Tmavé plody jsou velkým lákadlem pro ptactvo, proto se vám při otálení se sklizní může stát, že vás ptáci předběhnou.

Jak natrhat aronii 

Plody sklízejte buď po kranečkách nebo rovnou po bobulkách. Obě varianty jsou rychlé, ale sklizeň bobulek je rychlejší.

  • Kranečky musíte doma ještě obrat. Plody v kranečkách (uložené v chladu a v jedné vrstvě) několik dnů sice vydrží, ale přesto je raději zpracujte brzy. 
  • Pokud budete trhat jen bobulky, doma je co nejdříve propláchněte chladnou vodou, nechte okapat a zpracujte.

Jak vyrobit sirup z aronie

Postup je snadný, podstatné je dbát na čistotu všech pomůcek. Naučíme vás jednoduchý sirup připravený zastudena.

  1. Co budete potřebovat? Na základní dávku si připravte 1 litr bobulí, 1–1,5 l převařené a vychladlé vody, 40 g kyseliny citronové a krystalový cukr. Počet dávek si upravte podle toho, kolik bobulí máte k dispozici.
  2. Bobule (musí být obrané z kranečků) dejte do velkého hrnce, zalijte odpovídajícím množstvím chladné vody a přidejte kyselinu citronovou.
  3. Na hrnec dejte pokličku a uložte ho na dva dny (48 hodin) do chladného prostředí. Během té doby obsah hrnce několikrát promíchejte.
  4. Poté šťávu přeceďte a plody ještě dobře vymačkejte
  5. Množství šťávy si odměřte a na každý litr tekutiny přidejte 1 kg krystalového cukru
  6. Směs míchejte až do úplného rozpuštění cukru. Míchání je vhodnější po chvilkách, rozpouštění tímto způsobem probíhá snadněji.
  7. Během rozpouštění cukru si připravte perfektně čisté láhve a šroubovací víčka. Láhve je potřeba vypláchnout vodou a vypařit - jde to dobře na plechu v troubě. Po vytažení z trouby je nechte zchladnout. Víčka vypláchněte vodou.
  8. Dobře rozmíchaný sirup nalévejte naběračkou pomocí trychtýře, postupujte opatrně, ať zbytečně nepřelijete.
  9. Na povrch můžete dát ještě lžičku alkoholu (např. vodky) - pro jistotu, aby se sirup nezačal kazit.
  10. Alkoholem můžete otřít i okraje lahví (pokud byly pokapané sirupem) a vypláchnout víčka.
  11. Okraje lahví by měly být před uzavřením víčky suché a čisté. Láhve dobře uzavřete a máte hotovo.
  12. Pak sirup uložte do chladné místnosti (spíž, komora), nedávejte lahve zbytečně na světlo. Uložení v lednici není potřeba. Při přenášení lahve nenaklánějte.
  13. Sirup z aronie používejte stejně jako jiné sirupy, řeďte ho podle potřeby vodou.

Výtečný sirup z aronie

Sirup z aronie má atraktivní barvu, je velmi tmavý a chutný. Používejte ho nejen do osvěžujících nápojů, ale také na zdobení dezertů, kaší a pohárů, hodí se i na dochucení čaje. Velkou výhodou je dlouhá trvanlivost sirupu, vydrží minimálně do další sezony, obvykle však déle.

Bobulky aronie můžete jednoduše mrazit a používat pak do koktejlů a pohárů, přidávat do jogurtu a do kaší, výborné jsou v kombinaci s banány. Hodí se k zavařování a sušení i do pečeného čaje, kterému dají nejen báječnou chuť, ale také krásnou barvu.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli