Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Zdroj: Pixabay - stevepb

Kyselina citronová je slabá kyselina, nacházející se ve všech citrusových plodech. Je přírodní konzervační látkou a používá se jako dochucovací prostředek jídel, sladkostí, nealkoholických a alkoholických nápojů.

Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech a mandarinkách. V potravinářství se kyselina citronová používá jako ochranná látka při zavařování a jako nositelka kyselé chuti potravin.

Jak využít kyselinu citrónovou

Jde o látku, která se dá použít v každé oblasti našeho života:

  1. Dochucovadlo se přidává do sladkostí a k dodání kyselosti i do chuťově nevýrazných marmelád a džemů (borůvky, jablka) a do kompotů. Je součástí alkolických nápojů, vín, ale i limonád a džusů.
  2. Konzervační látka v ovocných kompotech nebo kyselých nálevech zabraňuje růstu plísní a bakterií, reguluje kyselost a zásaditost a tukům zabraňuje v žluknutí.
  3. Doplněk stravy nejčastěji používáme ve formě tablet s vitamínem C, je součástí sirupů pro děti (tlumí nepříjemnou chuť), léků na srážení krve a tablet, které pomáhají vstřebávat hořčík a vápník. 
  4. Dezinfekční prostředek je velmi účinný a přitom se jedná o bezpečnou látku, která rozpouští vodní kámen (pračky, dřezy, rychlovarné konvice) a brání výskytu noroviru, který je příčinou mnoha lidských nemocí.
  5. Čistící prostředek se nejčastěji využívá při mytí oken a zrcadel, sprchových boxů a dlaždiček, skvrn od potu na prádle nebo při mytí lednic, van, umyvadel a toalet. Nesmí se použít na mramor, žulu a kámen.
  6. Náhrada aviváže - použití kyseliny citrónové rozpuštěné ve vodě dodá prádlu citrónovou vůni a měkkost, mírní tvrdost vody a tím rozpouští usazeniny z vodního kamene v pračce.
Kyselinu citrónovou je důležité mít neustále po ruce. Hodí se všude v domácnosti, jelikož její účinky jsou daleko šetrnější a ekologičtější než účinky chemických přípravků. Vyzkoušejte ji při čištění oken, při zavařování kompotů, při praní prádla nebo přidání pár jejích krystalků do čaje, když není po ruce citrón.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více