Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová je slabá kyselina, nacházející se ve všech citrusových plodech. Je přírodní konzervační látkou a používá se jako dochucovací prostředek jídel, sladkostí, nealkoholických a alkoholických nápojů.
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech a mandarinkách. V potravinářství se kyselina citronová používá jako ochranná látka při zavařování a jako nositelka kyselé chuti potravin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít kyselinu citrónovou
Jde o látku, která se dá použít v každé oblasti našeho života:
- Dochucovadlo se přidává do sladkostí a k dodání kyselosti i do chuťově nevýrazných marmelád a džemů (borůvky, jablka) a do kompotů. Je součástí alkolických nápojů, vín, ale i limonád a džusů.
- Konzervační látka v ovocných kompotech nebo kyselých nálevech zabraňuje růstu plísní a bakterií, reguluje kyselost a zásaditost a tukům zabraňuje v žluknutí.
- Doplněk stravy nejčastěji používáme ve formě tablet s vitamínem C, je součástí sirupů pro děti (tlumí nepříjemnou chuť), léků na srážení krve a tablet, které pomáhají vstřebávat hořčík a vápník.
- Dezinfekční prostředek je velmi účinný a přitom se jedná o bezpečnou látku, která rozpouští vodní kámen (pračky, dřezy, rychlovarné konvice) a brání výskytu noroviru, který je příčinou mnoha lidských nemocí.
- Čistící prostředek se nejčastěji využívá při mytí oken a zrcadel, sprchových boxů a dlaždiček, skvrn od potu na prádle nebo při mytí lednic, van, umyvadel a toalet. Nesmí se použít na mramor, žulu a kámen.
- Náhrada aviváže - použití kyseliny citrónové rozpuštěné ve vodě dodá prádlu citrónovou vůni a měkkost, mírní tvrdost vody a tím rozpouští usazeniny z vodního kamene v pračce.
Komentáře