Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody jsou zřejmě nejoblíbenějším drobným ovocem našich zahrad. Péče o jahodníky je snadná, zvládnou ji i nezkušení zahrádkáři. Rostliny potřebují dostatek vláhy a výživnou půdu. Několik let nám pak poskytují dostatek lahodného kvalitního ovoce.

Jahodníky pěstujeme buď z vlastních nebo z koupených sazenic. Vlastní sazenice jsou pro nás samozřejmě finančně výhodnější, ale podstatné je mít zdravou a kvalitní sadbu, která přinese výsledky odpovídající vynaložené práci. 

Jak připravit záhon pro jahodníky

Rostliny na novém stanovišti prorostou alespoň 3 roky, proto si s jeho přípravou dáme záležet.
  • Přibližně dva týdny před výsadbou připravíme důkladně záhon. Půdu je potřeba dobře zrýt a odplevelit. Odstraníme pečlivě kořeny vytrvalých plevelů (např. bodláky, pýr), aby později v záhonech nedělaly "neplechu". 
  • Půdu vydatně prohnojíme dobře uleželým kompostem, lze přidat také Cererit. Záhon upravíme a uhrabeme. Těsně před výsadbou ho pohrabeme ještě jednou.
  • Jahodníky je možné pěstovat na volné půdě nebo na černé textilii či fólii. Textilii použijeme tkanou nebo netkanou. Pokud půdu přikryjeme, pěstování bude snazší a záhony nebudou zarůstat plevelem. Textilie propouští vláhu a zároveň omezuje odpařování. Navíc černá barva má za následek zahřívání záhonu.
  • Oblíbené je také pěstování jahodníků na záhonech se slaměným mulčem, nevýhodou ale je, že ve slámě se při deštivém počasí rádi drží slimáci.
  • Jahodníky pěstujeme na jednom místě několik let, ale jakmile se začnou plody zmenšovat a je jich stále méně, nastává čas k výměně rostlin. Nikdy je však nedáváme na totožné stanoviště.  

Jak získat sazenice jahod

Cena sazenic je vyšší, ale sazeničky si můžeme sami vypěstovat. Podívejte se, jak se vyznat v odrůdách jahod.
  • Sadbu lze použít vlastní, v tom případě sazenice připravíme krátce před výsadbou a před vysazením je dáme na cca 24 hodin do nádoby s vodou. Během té doby se prodlouží a oživí kořínky, rostliny se pak budou snadno ujímat.
  • Pokud sadbu kupujeme, vybíráme pouze kvalitní a zdravé rostliny. Volit můžeme mezi prostokořennými sazenicemi, rostlinami v kontejnerech nebo frigo sazenicemi. Posledně jmenované mají krásně narostlé kořeny a listy jim po výsadbě rychle dorostou, tyto sazenice se na záhonech velmi dobře ujímají. 

Jarní výsadba je náročnější na zavlažování než ta podzimní, ale jahodníky se brzy krásně ujmou a rychle porostou. Příjemné slunečné počasí jim svědčí.

  • Mladé jahodníky vysadíme co nejdříve na jaře (v březnu nebo v dubnu). Při včasné výsadbě se můžeme těšit na pěknou první úrodu.
  • Aby byly sazenice v rovině používáme napnutý provázek, sazenice dáváme stále ze stejné strany provázku. Před samotnou výsadbou dbáme na to, aby na kořínky nesvítilo slunce, protože by mohly zaschnout. Z toho důvodu je necháme co nejdéle v nádobě s vodou nebo je přikryjeme namočenou látkou.
  • Kořínky sazenic pěkně rozprostřeme do jamek, které vyhloubíme kovovou lopatkou, zeminu k rostlinám přihrneme. Krček by měl být těsně pod povrchem -jakmile jahodníky zalijeme, tak zemina slehne a krček bude výše. 
  • Vysazené rostliny dobře zalijeme, ale dáme pozor, abychom je nevyplavili. Zálivku bude potřeba několikrát zopakovat, aby se jahodníky dobře ujmuly. Na vláhu budou náročnější i v průběhu sezóny. 
  • Při chladném počasí můžeme záhon přikrýt netkanou bílou textilií pro větší teplotní pohodu rostlin. 

 

Pěstovat jahody znamená dobře využít potenciál vlastní zahrady. Jahodníky přináší pravidelnou úrodu chutného ovoce, které je nejlepší čerstvé, ale také se dá snadno mrazit nebo využít např. do marmelády nebo džemu. A takové jahodové knedlíky, to je velká dobrota.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli