Jak zavařit ořechová jádra? Jsou trvanlivá a ve sklenicích jim nehrozí škůdci a plíseň
Vlašské ořechy představují hodnotnou surovinu do sladké i slané kuchyně. Před uskladněním ořechy musíme dostatečně vysušit, protože jsou jinak náchylné k plesnivění. To platí pro ořechy ve skořápce i vyloupané. Pokud nemáte vhodný prostor pro uskladnění nebo prostě chcete mít jistotu, můžete dát jádra pod víčko a zavařit.
Ořechy se snadno dají skladovat ve skořápkách. Uložíme je na chladné, suché a vzdušné místo, důležitá je také ochrana před škůdci, včetně hlodavců. Při dobrém uložení vydrží pěkné i déle než do další sezóny. Možná pro vás ale bude výhodnější zavaření a uskladnění vyloupaných ořechů. Vylupování jader je sice časově náročná činnost, dá se ale vhodným postupem urychlit a usnadnit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat ořechová jádra
Skladování vyloupaných ořechů jde více způsoby.
- Obvyklým způsobem je skladování v uzavřených sklenicích, uložených v suchu a chladu. Takto skladované ořechy doporučujeme brzy spotřebovat. Mohou se k nim dostat škůdci (hmyz) a pokud nebyly dokonale vysušené, dokonce mohou začít plesnivět. Výhodné je vyloupané ořechy uchovávat v lednici.
- Velmi jednoduchým způsobem skladování je mražení. Pokud máte dostatek místa v mrazničce, jednoduše je dejte do pevného sáčku a zmrazte. Podle potřeby odebírejte. Před případným mixováním je nechte krátce rozmrznout.
- Skvělou a oblíbenou možností je zavařování ořechových jader. Zavařená nezabírají místo v mrazničce a jsou velmi trvanlivá. Na postup zavařování se můžete podívat v úvodním videu a popsali jsme vám ho níže v článku.
Jak zavařit vlašské ořechy
Louskání vlašských ořechů je sice zdlouhavé, ale výsledek za to stojí. Vylouskaná jádra můžete snadno zavařit a ve sklenicích uložit do spíže.
- Před zavařováním jádra dobře vysušte. Pak je nasypte do vypařených suchých sklenic a zavíčkujte. Doporučujeme sklenice se šroubovacími víčky, na ořechy si vždy kupte víčka nová.
- Do sklenice, která má objem 0,7 litru, se vydá přibližně 30–33 dkg jader. Menší jadýrka jsou skladnější, proto jich narovnáte více.
- Uzavřené sklenice vložte do zavařovacího hrnce tak, aby byly do poloviny ponořené do vody.
- Sterilujte ještě 10 minut od dosažení bodu varu. Víčka se pak dobře chytnou.
- Zavařené ořechy si uchovají výbornou chuť a vůni bez problému i dva roky.
Tip: Buďte opatrní, ať nemáte mezi ořechy zbytky skořápek, kousnutí do nich je, jak všichni víme, nebezpečné pro zuby.
Znáte ještě další spolehlivé postupy, jak uchovávat vlašské ořechy? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře