Rajčata zavařená s bazalkou jsou výborný polotovar, který v zimě oceníte
Rajčatové konzervy se zavařují v sezóně z plně vyzrálých a chutných plodů, což oceníme hlavně v zimě, kdy jsou čerstvá rajčata drahá. Připravit sterilovaná rajčata doma přitom není nijak složité.
Rajčata ochucená bazalkou můžete zavařit v kusech ve vlastní šťávě nebo v podobě passaty, čímž si urychlíte pozdější výrobu omáček. Rajčata ve vlastní šťávě zase využijete všude tam, kam patří loupaná rajčata.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit rajčata s bazalkou
Pro obě možnosti je společná podmínka mít vysterilizované sklenice a také si nachystat listy nebo snítky čerstvé bazalky. Pak už se příprava poněkud liší.
Rajčata ve vlastní šťávě
- Vybírejte vyzrálé, ale ještě pevné plody, můžete je oloupat.
- Překrájejte rajčata na kousky nebo aspoň na poloviny. Odřízněte část, kterou byly přirostlé k rostlině.
- Nandejte kousky do sklenic, trochu stlačte, aby mezi nimi nezbylo mnoho místa.
- Do každé sklenice přidejte bazalku a malou špetku soli (sůl je důležitý konzervant).
- Sterilujte při 85 °C asi 25–30 minut. Rajčata by měla pustit šťávu a být v ní ponořená.
- Použijte všude tam, kde se v receptu vyskytují loupaná krájená rajčata a bazalka.
Pasírovaná rajčata s bazalkou
- Použijte přezrálá, ale zdravá rajčata, výsledek bude méně kyselý, a oloupejte je.
- Rajčata rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte semínka a tu část, kde byly přirostlé k větvičce ("bubák").
- Vložte do hrnce, mírně osolte a rozduste úplně doměkka.
- Propasírujte přes řídké síto nebo rychle projeďte ponorným mixérem. Snažte se, abyste z nich nevyrobili protlak, v passatě by měly být patrné malé kousíčky.
- Do horkých vmíchejte nasekanou bazalku.
- Nalijte do připravených sklenic, zavřete víčky a sterilujte při 85 °C asi 15–20 minut.
- Pasírovaná rajčata používejte do rajčatových omáček nebo polévek.
Komentáře