Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto je báječnou příležitostí k přípravě nejrůznějších zavařenin na následující rok. Sterilované okurky patří k tomu nejoblíbenějšímu, co v našich domácnostech připravujeme. Úspěch zavařování spočívá mimo jiné i ve správném výběru okurek. Pro začátečníky máme několik rad.

Okurky k zavařování by měly být čerstvě sklizené, zdravé a kvalitní. Vybíráme zdravé, tvrdé a nepoškozené plody, nejlépe malé nebo střední velikosti. Jejich slupka by měla být pěkná, svěže zelená, bez žlutých skvrn. K zavařování se nehodí přerostlé okurky s měkkým středem, přezrálé, nažloutlé a povadlé.

Máme pro vás ještě několik tipů:

  • Okurky před zavařováním dobře omyjte, očistěte a zbavte zbytků stopek a květenství. Vhodné je jejich krátké namočení do studené vody, v případě potřeby k čištění použijte kartáček.
  • Okurky zavařte co nejdříve po sklizni. Můžete využít recept na milotické okurky, podle kterého snadno odměříte suroviny na jednu sklenici a nemusíte vařit nálev.
  • Pokud okurky nestihnete zavařit v den sklizně, tak je až do zavařování skladujte v chladnu.
  • Mezi nejoblíbenější nálevy patří tradiční znojemský nálev na okurky, který je skvěle ochucený. 
  • Malé a střední okurky snadno zavaříte v celku. Větší okurky před vložením do sklenice na několika místech propíchněte vidličkou nebo jehlicí na pletení, lépe a rychleji pak nasáknou nálev.
  • Salátovky a větší okurky je vhodné nakrájet na řezy nebo podélně, k zavaření pak bude stačit kratší doba a po zavaření budou také výtečné. Můžete využít recept na "americké okurky", takto připravené budou příjemně pikantní.
  • Připadají vám vaše okurky málo svěží? Namočte je před zavařováním na 30–60 minut do velmi studené vody (můžete přidat pár kostek ledu) - získají opět svěžest a křupavost.

Okurky můžete zavařit podle návodu na znojemský nálev s tradiční sladkokyselou chutí. Do sklenic naskládejte okurky, mrkev, cibuli, křen a kopr, zeleninu pak zalijte předem uvařeným a vychladlým nálevem, sklenice dobře uzavřete a sterilujte. 

Přejeme, ať se vám zavařování okurek povede.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli