Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte hříšnou dobrotu zvanou griliáš? Vyzkoušejte jednoduchý návod na dokonalé spojení ořechů a karamelu
Zdroj: Pixabay

Griliáš je pochoutka sama o sobě. Pokud však chcete pozvednout palačinky nebo kokosové laskonky, griliáš je správná volba. Nejčastěji se připravuje z lískových ořechů, ale výborné jsou také vlašské, nebo mandle.

Griliáš jsou ořechy v karamelu, které konzumujeme jako mls, nebo je podrtíme a sypeme jimi dezerty a pohárypřidáváme je do sušenek a oplatků, nebo do krémů. Je to sice kalorická bomba, ale opravdu stojí za to

Jak připravit ořechy na griliáš

Na přípravu griliáše zvolíme ořechy podle naší chuti. Mohou to být mandle, lískové ořechy nebo vlašské ořechy. U lískových ořechů a mandlí je vhodné je nejprve oloupat a zbavit tak slupky. Před přípravou karamelu ořechy nejdříve opečeme krátce na pánvi, nebo v troubě na plechu. Získají díky tomu lahodné aroma

Jak zkaramelizovat cukr

Při přípravě griliáše je poměr ořechů a cukru 1:2. Znamená to, že na 150 g ořechů budeme potřebovat 300 g cukru krupice. Pokud chceme ořechy jen obalené v karamelu, říkáme tomu krokant a poměr cukru a ořechů je 1:1. 

  • Připravíme si nepřilnavou pánev (nebo hrnec) a nasypeme do ní cukr. 
  • Za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat do zlatohnědé barvy
  •  Přisypeme opražené ořechy a promícháme. 
  • Ihned přelijeme na plech s pečicím papírem a rozetřeme do tenké vrstvy
  • Po vychladnutí nalámeme na menší kousky, nebo rozmixujeme a použijeme do krémů

Jak skladovat griliáš

Griliáš skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Můžeme jej použít i jako netradiční jedlý dárek, který rozhodně potěší. 

Vyzkoušejte griliáš v podobě těchto trubiček, které pečením zkaramelizují. Celý návod můžete zhlédnout ve videu

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky