Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaro a začátek léta je hlavní sezóna sběru řapíků této v zahrádkách velmi zajímavé zeleniny - rebarbory. Její řapíky s oblibou využíváme v kuchyni jako ovoce do moučníků, kompotů i džemů, avšak ne pro všechny jsou vhodné.

Rebarboru poznáme již z dálky podle nápadně velkých lopuchovitých listů, které se však k jídlu nehodí. Konzumují se pouze řapíky, které se vyskytují v různých odstínech od zelené barvy až po sytě červenou. Rebarbora dodá pokrmům svěží kyselkavou chuť a obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny, ale i velké množství kyseliny šťavelové, kvůli které bychom měli být obezřetní. 

Kdo by neměl jíst rebarboru

Rebarboru sklízíme přibližně do konce června. V této době jsou řapíky nejchutnější a mají nižší obsah kyseliny šťavelové. Toto množství ještě snížíme krátkým spařením nakrájených řapíků před pečením. A jak je to tedy s její konzumací?

  • Zdraví lidé si mohou pochutnat na tepelně upravené rebarboře, ale doporučuje se ji používat s mírou a maximálně 2–3 krát za týden
  • Kyselina šťavelová má schopnost vázat se na vápník, což může snižovat jeho hladinu v těle. Při vyšší koncentraci kyseliny šťavelové by mohlo dojít ke vzniku ledvinových kamenů
  • Rebarboru by neměli konzumovat lidé trpící revmatismem, dnou, ledvinovými kameny, záněty ledvin a osoby s problémy s močovým měchýřem. 
  • Velmi opatrné by měly být s konzumací kojící a těhotné ženy a také děti. 

Rychlý a výborný rebarborový koláč si upečte podle našeho videonávodu, kde mimo jiné názorně uvidíte i přípravu řapíků. 

 
Zdroje informací:
Národní zdravotnický informační portál: Rebarbora
Bezpečnost potravin: Kyselina šťavelová

Komentáře

Další tipy a triky