Kdo by neměl jíst rebarboru? Má zdravotní benefity, ale i nežádoucí účinky
Jaro a začátek léta je hlavní sezóna sběru řapíků této v zahrádkách velmi zajímavé zeleniny - rebarbory. Její řapíky s oblibou využíváme v kuchyni jako ovoce do moučníků, kompotů i džemů, avšak ne pro všechny jsou vhodné.
Rebarboru poznáme již z dálky podle nápadně velkých lopuchovitých listů, které se však k jídlu nehodí. Konzumují se pouze řapíky, které se vyskytují v různých odstínech od zelené barvy až po sytě červenou. Rebarbora dodá pokrmům svěží kyselkavou chuť a obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny, ale i velké množství kyseliny šťavelové, kvůli které bychom měli být obezřetní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdo by neměl jíst rebarboru
Rebarboru sklízíme přibližně do konce června. V této době jsou řapíky nejchutnější a mají nižší obsah kyseliny šťavelové. Toto množství ještě snížíme krátkým spařením nakrájených řapíků před pečením. A jak je to tedy s její konzumací?
- Zdraví lidé si mohou pochutnat na tepelně upravené rebarboře, ale doporučuje se ji používat s mírou a maximálně 2–3 krát za týden.
- Kyselina šťavelová má schopnost vázat se na vápník, což může snižovat jeho hladinu v těle. Při vyšší koncentraci kyseliny šťavelové by mohlo dojít ke vzniku ledvinových kamenů.
- Rebarboru by neměli konzumovat lidé trpící revmatismem, dnou, ledvinovými kameny, záněty ledvin a osoby s problémy s močovým měchýřem.
- Velmi opatrné by měly být s konzumací kojící a těhotné ženy a také děti.
Rychlý a výborný rebarborový koláč si upečte podle našeho videonávodu, kde mimo jiné názorně uvidíte i přípravu řapíků.
Komentáře