Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata začínají dozrávat v průběhu července a sklízet je můžeme až do podzimu. O rostliny je potřeba pečovat, porosty musí být vzdušné a udržované, vedlejší výhony odstraňujeme, rostlinám dopřejeme dostatek živin, zálivku ke kořenům a oporu.

Rajčata jsou náchylná k šíření houbových chorob, proto je vzdušnost porostu velmi důležitá. Mezi rostlinami musí být dostatek prostoru a rostliny potřebují, aby po dešti vždy rychle oschly. Navíc jen na dobře osluněných záhonech dozrávají krásné a chutné plody. 

Proč trhat spodní listy rajčat

Listy odstraňujeme za pěkného počasí, aby se rány brzy zahojily. Trháme z více důvodů:

  • Dostatek světla pro plody: Po otrhání spodních listů se k rajčatům dostane více světla, plody pak rychleji a lépe dozrávají.
  • Prevence před houbovými chorobami: Spodní listy porosty zbytečně zahušťují a drží se v nich vlhko, což může urychlit vznik a šíření houbových chorob. 
  • Dostatek živin pro rostliny: Spodní listy bývají na zdravých rajčatech často mohutné a když je odstraníme, rostliny budou mít více sil na vyživování plodů. 

Kdy trhat spodní listy rajčat

Listy netrháme naráz, ale průběžně a postupně podle potřeby.

  • Již začátkem léta otrháme žloutnoucí a zasychající spodní listy rostlin, případně i listy, které se dotýkají země, prospějeme tím zdravotnímu stavu rajčat (prevence houbových chorob). Takové listy pak odstraňujeme podle potřeby v průběhu celé sezóny.
  • V průběhu léta, když spodní plody začínají dozrávat, odstraňujeme spodní listy, aby se k rajčatům dostalo více slunce. Zaměříme se na zastiňující mohutné listy.
  • Koncem sezóny, krátce před poslední sklizní, již obvykle odstraníme většinu listů a necháme dozrát zbývající plody.

Přestože je odstraňování listů leckdy prospěšné, neodstraňujeme je kompletně, rostlinám bychom tím neprospěli. Pro správný růst a výživu rostlin jsou potřebné.

Bohatá úroda rajčat je přáním každého zahrádkáře, plody můžete zpracovat třeba do výborného domácího leča podle následujícího videoreceptu.

 

Komentáře

Další tipy a triky