Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy přidat sůl do těsta? Správný okamžik zajistí správnou strukturu i kynutí těsta
Zdroj: Freepik

Všimli jste si toho někdy? Špetka soli patří i do těch nejsladších těst, která připravujeme. A má to své opravdu zásadní důvody - sůl mimo jiné zvýrazňuje chuť. Víte, kdy je ten správný okamžik pro přidání soli do těsta?

Sůl je neodmyslitelnou součástí každého těsta - sladké i slané těsto bez přidání jediné jedné špetky soli bude mít mdlou a nevýraznou chuť. Asi už chápete, proč je sůl nad zlato, že? Poradíme vám, kdy ji přidat do těsta, abyste nezhatili svou snahu.

Kdy přidat sůl do těsta

Všichni známe to upozornění, že sůl nesmí přijít do kontaktu s droždím, jinak těsto nevykyne. Jenže stačí smíchat prosátou mouku se solí a máme vystaráno. Sůl se v mouce téměř "ztratí", a tak nemá žádné účinky na vykynutí těsta. Stejně tak ji však můžete přisypat na okraj mísy, aby nebyla s droždím v přímém kontaktu. Odpověď je tedy jasná - sůl patří do těsta již od začátku jeho zpracování a abyste na ni nezapomněli, doporučujeme ji předem smíchat s prosátou moukou.

Tip: Víte, že sůl nezvýrazňuje jen chuť těst a celých pokrmů? Zkuste osolit chuťově nevýrazný či přezrálý meloun, budete se hodně divit - tak jako my!

Pro inspiraci vám přinášíme videorecept na chuťově báječnou rybízovou bublaninu - již brzy totiž začne sezóna rybízu, a tak budete připraveni. A hlavně nezapomeňte na kouzelnou špetku soli, která opravdu dokáže nevídané divy. Mimo zvýraznění chuti dělá těsto pružnější a také reguluje (případný) proces kynutí.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli