

Bublanina pro pokročilé
Suroviny Málo. Velký hluboký plech 33x42 cm 0,13 m2
- 700 g krásných čerstvých úplně zralých tmavých třešní s peckami
- 6 vajíček
- 1 vanilínový cukr
- 200 g cukru krystalu
- 100 ml vlažné vody
- 100 ml slunečnicového oleje (ne řepkový, ne olivový)
- 300 g polohrubé mouky
- 1 KL citronové šťávy nebo nápojový citronový koncentrát (do jahodové bublaniny ne)
- 1 KL nastrouhané citronové kůry (do jahodové bublaniny ne)
- 1 KL jedlé sody (nenahrazovat práškem do pečiva)
- špetka soli
Postup přípravy receptu
Uděláme velmi pevný sníh ze šesti bílků, špetky soli a dvou plných lžic pískového cukru. Dáme do lednice. Dejte si na sněhu záležet, musí být tuhý.
Šest žloutků pomalu šleháme a postupně přidáváme odvážený krystal, vanilkový cukr a také postupně, jak nám to houstne, také vlažnou vodu. Vyšleháme doběla a pomalu za stálého šlehání přiléváme olej. Když je všechno ušleháno, pomalu za stálého šlehání po lžících přidáváme mouku. Když nám zůstanou tak tři nebo čtyři lžíce mouky, přidáme do ní mocca lžičku jedlé sody, rozmícháme a přidáme k těstu. Ještě chvilku jemně prošleháme a už jenom ručně pomalu a opatrně vmícháme sníh.
Na plech dáme trošku oleje, na něj pečící papír, aby neklouzal, papír potřít olejem a vysypat hrubou moukou. Takto se nic nepřilepí a zespoda bude bublanina zlatavá. Vylijeme těsto, musí být tak polotekuté, dáme třešně a šup do trouby. Pečeme na střední příčce 15 minut na 210°C seshora i zespoda a potom na 180°C dalších 25 minut jenom spodní ohřev.
Řiďte se svoji troubou, tento způsob pečení je pro klasické elektrické trouby ještě s ohřevnými tělesy, ne pro horkovzdušnou. Pečení v horkovzdušné troubě: na střední příčce 180°C 12 minut a potom na 160°C dalších 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Jedlá soda udělá to, že třešničky neklesnou do těsta a těsto bude nadýchané. Třešně nenamáčejte ve vodě, jenom lehce opláchněte na sítu. Když děláte jahodovou bublaninu, tak bez citronové kůry i šťávy. Recept mám od své tchyně a ta měla 5 dětí, takže tento recept je dokonale vyzkoušen! Umíte si představit, kolik asi těch bublanin upekla, já tedy ne!
Přidáváni fotek v jakémkoli množství požadováno!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bublanina pro pokročilé
-
Takúto bublaninu piekla aj moja mamka, pečiem tiež podľa tohoto receptu
-
Eja57: To chápu, ale já dávám opravdu velké šťavnaté třešně, poctivě ukradené z větví sousedovic třešně, která nám roste nad garážemi. Obírám jen ty nejzralejší a nejhezčí , a když to vypeckuju, tak mi ta dobrota všechna vyteče !
A máme rádi tu chuť u pecky, tam to chutná trošku jinak, takže poctivě dáváme ocucané pecičky na talířek. Vypeckovala jsem koláč pro návštěvu a panem domácím, bylo sděleno dneska je ta bublanina jaksi bez šťávy!
Nezavděčíš se !
-
Vykouklo to na mne náhodou a zaujal mne název, jsem si říkala, no co toto, jaké pro pokročilé...ale jojo...to je fakt vyšší dívčí
( jen tedy já i moji strávníci - vypeckovat, žádné plivání pecek z moučníku...)
-
Veronika.Hrozna: Dostala jsem zprávu,že i ze špaldové mouky se to povedlo !
Tak,kdo chce ať zkusí taky.
-
julia:
Tak s tým ste ma prekvapila ,netuším. Pokiaľ má rovnakú konzistenciu ako polohrubá ,tak asi áno ! Pre istotu by som asi šupla pol čajovej lyžičky sody bikarbony ,aby sa to viac nakyprilo.Mocca lyžička je asi štvrť čajovej.
Bez záruky,lebo zo špaldovej nepečiem,ale sú tu recepty zo špaldovej a treba sa opýtať autoriek takého receptu !Niekto poradí. -
môže sa pridať namiesto klasickej muky špaldova?
sencak@azet.sk
-
Veronika.Hrozna: Tak konečné i já přidávám fotečku k vlastní bublanině ! Letos úplně první - třešňová !
-
Irrenko:
Promiň,prosím tě ,já to tak zle nemyslela s tím receptem.Moc se omlouvám!/kdybych to tušila tak ho sem nedám./ Já myslela ,že každý upeče ročně tak maximálně dvě nebo tři bublaninky jahody,meruňky a třešně
.To máš teda stravníky,tak to ti nezávidím.
To se člověk nadře než to upeče a do 30 minut kouká do prázdného plechu!
Já vím !
-
Dneska upečena po
xté
-
Marianda:Děkuji a těším se ,že chutná !
Popravdě jsem se dlouho rozmýšlela přidat tento recept,je tady spousta bublanin a myslela jsem ,že ani nikdo nezkusí. O to víc mě překvapilo ,že během 24 hodin tady byla i luxusní fotka od Rebeky a během pár dnu se přidali i další ! Takže recept žije a to mě těší,že jsem nepsala zbytečně!
-
Tato bublanina je opravdu uzasna. Moc se mi povedla. Dekuji za skvely recept.
-
babula2: Na focení už nic nezbylo?
-
Tak bublaninu jsem včera upekla a je výborná. Ukládám do oblíbených a posílám bodík.
-
petulinaS:Děkuji za foto ! Dobře jsi šlehala ,třešničky jsou krásné nahoře ,tam kde mají být ! Dobrou chuť ! Bodík předávám tchýni,jestli se na nás kouká z nebe , tak má radost,že její recept někdo zkusil.
-
Uděluji bodík
, je opravdu luxusní, s čerstvě natrhanými třešničkami
a děkuji za skvělý receptík, dovolila jsem si také vložit foto