KVÍZ: Kysané zelí do sudu: Postup je velmi snadný, ale začátečníci často chybují
Kysané zelí je báječnou podzimní a zimní lahůdkou. Výborné je jen tak, syrové, ale máme ho rádi i jako součást tepelně upravených jídel. Můžeme si ho kdykoliv koupit, ale domácí zelí má svou jedinečnou chuť a je prostě nejlepší. Než se pustíte do jeho nakládání, ověřte si v našem krátkém kvízu, že nebudete chybovat.
Kysané (kvašené) zelí se připravuje na podzim z pozdního zelí, které je pevné a kvalitní a navíc je zárukou, že výsledek dopadne podle našich představ. U pozdního zelí by se nemělo stát, že po vykvašení bude měkké a blátivé. Zelí je potřeba nejprve nakrouhat, což ale mnohého z nás už předem odradí, i pro vás ale máme jednoduché řešení. Můžete si koupit už nakrouhané zelí, které si pak sami ochutíte a naložíte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat kysané zelí
Zelí nejprve zbavte vrchních nepěkných listů a košťálu, nakrouhejte ho a promíchejte s nakrájenou cibulí, solí, kmínem a případně s koprem, nastrouhaným křenem nebo také s jablkem.
- Můžete se řídit naším osvědčeným receptem na kysané zelí ze sudu nebo použijte jiný.
- Podstatné je dát do zelí správné množství soli a dobře ji v něm promíchat. Směs nechte asi půl hodiny odpočívat. Zelí po chvíli změkne, začne pouštět šťávu a do sudu půjde dobře pěchovat.
- Při pěchování dávejte do sudu naráz vždy jen 2–3 hrsti zelí, jen tak se postup správně povede.
- Pěchování neuspěchejte, ale dejte si na něm záležet. Možná vám připadá, že lépe to už nejde, ale zelí musí začít pouštět šťávu. Když začne při stlačování "čvachtat", je to tak správně.
- Do sudu se nakonec vydá více zelí, než se původně zdálo. Povrch uhlaďte a očistěte i vršek kvasné nádoby. Zelí musí být pokryté šťávou ze zelí, nesmí plavat. Přikryjte ho plátýnkem a nezapomeňte ho zatížit. Můžete na něj dát např. obrácený talíř a na něj kámen (předem vyvařený).
- Do žlábku kvasné nádoby dejte převařenou vodu a nádobu uzavřete. Postavte ji do jiné nádoby (např. do lavoru), protože šťáva bude během kvašení trochu utíkat.
- Zelí dejte na teplé místo a teprve asi po týdnu ho přeneste do chladu, kde bude až do jara, pokud ho dříve nespotřebujete.
S odebíráním kysaného zelí ke konzumaci se obvykle začíná přibližně po měsíci, můžete ale ochutnávat i dříve. Při odebírání dbejte pečlivě na čistotu, všechny pomůcky k zatížení pokaždé opláchněte vodou. V případě potřeby doplňujte do sudu slanou převařenou vodu, aby bylo zelí potopené. Voda musí být také ve žlábku nádoby.
Pokud se chystáte na nakládání zelí poprvé, ověřte si nejprve v krátkém kvízu, že správně víte vše, co je pro výrobu kysaného zelí důležité.
Komentáře