Moučníky z mikrovlnky: Jednoduché a chutné dobroty jsou hotové za pár minut
Mikrovlnná trouba slouží nejen k ohřívání pokrmů, ale i k vaření, dušení a pečení. Moučníky, které v ní připravíme, jsou sice propečené, ale postrádají typicky zlatavou kůrku, kterou vytvoří pouze klasická trouba.
Moučník připravíme v mikrovlnce rychle a jednoduše, ale tuto možnost zvolíme, jen pokud spěcháme nebo máme chuť na něco sladkého. Například mugcake ke snídani bude upečený daleko dříve, než se oblékneme, tedy během několika málo minut.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct v mikrovlnné troubě
Pokusíme se dodržet několik základních pravidel při pečení:
- Používáme vhodné nádobí z tepelně odolného skla či porcelánu, silikonové formy, papírové košíčky a plastové formičky. Na alobal musíme zapomenout.
- Kovové předměty a nádoby se zlacenými okraji do mikrovlnky nepatří, ale nerezové nádobí se značkou mikrovlnné trouby můžeme bez obav použít.
- Plastové nádobí bez značky (talířek s vlnovkami) raději nepoužijeme, bylo možná vyrobeno v době, kdy mikrovlnné trouby nebyly ještě tak rozšířené.
- Nádobí na moučník poctivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou, mletými oříšky, kokosem nebo krupicovým cukrem.
Jaké moučníky připravit v mikrovlnce
Jaké dobroty nejčastěji připravujeme v mikrovlnné troubě?
- Hrníčkový mugcake je moučník vhodný k snídani i svačince. Všechny ingredience smícháme a nalijeme do vymazaného hrnku.
- Dortový korpus pečeme v silikonové formě, kterou ani nemusíme vymazávat. Těsto "vlníme" 9–10 minut naplno a necháme v troubě vychladnout.
- Malé muffiny připravíme do papírových košíčků nebo silikonových formiček a vlníme 2–4 minuty. Hodně nabydou, proto košíčky plníme jen do poloviny.
- Koláč z mikrovlnky je korpus, na který naskládáme kousky ovoce. Koláč vlníme 10 minut na nejvyšší stupeň a na 3 minuty zapneme gril, pokud ho máme.
Moučníky, které se po skončení pečení propadnou, nejsou ještě hotové, proto je musíme ještě chvíli ponechat v mikrovlnce. Po vytažení je můžeme zdobit čokoládou, oříšky, šlehačkou nebo ovocem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře