Mug cake bublanina: Upečte si oblíbený letní moučník v hrnečku v mikrovlnce
Mug cake, v překladu doslova hrnečkový dort, je moučník, na jehož přípravu se veškeré potřebné suroviny smíchají v malém hrnečku a dají se upéct do mikrovlnné trouby. Tímto způsobem uděláte nespočet různých moučníků, a to například i tradiční bublaninu.
Mug cake je skvělou volbou, když vás překvapí nečekaná návštěva, které si přejete k odpolední kávě naservírovat i něco sladkého. Nějaký ten recept se také hodí mít po ruce, když vás přepadne mlsná, připravit si ho ale můžete i jako bleskurychlou snídani.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mug cake bublanina
Pět porcí lahodné bublaniny v hrníčku připravíte ze 4 vajec, 150 g cukru, 1 vanilkového cukru, 1 dcl oleje, 300 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku, citrónové kůry a šťávy z poloviny citrónu, soli a sezonního ovoce.
- Žloutky ušlehejte s cukrem do krémové pěny. Aby se cukr lépe rozpustil, můžete do směsi přidat lžíci horké vody.
- Přisypte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva. Díky prosátí bude bublanina nadýchanější.
- Pro zvýraznění chuti přidejte do mouky špetku soli. Díky soli také více vynikne sladká chuť, z toho důvodu nemusíte přidávat tolik cukru.
- Přilijte olej, citrónovou šťávu a kůru. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Aby se sníh krásně povedl, vyndejte vejce z lednice minimálně hodinu před šleháním.
- Ovoce podle chuti omyjte, osušte, nakrájejte na kostičky a přimíchejte do těsta. Lze samozřejmě použít i ovoce kompotované. To je lepší nejprve obalit ve hrubé mouce.
- Hrníčky nebo zapékací mističky vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto plňte pouze do 3/4 hrnečku.
- Hrníčky můžete dát samozřejmě zapéct do trouby, ale moučník upečete i v mikrovlnné troubě, a to přibližně za 2 až 4 minuty.
- Zda je mug cake hotový, můžete jako u jiných moučníků zjistit za pomoci testu se špejlí.
- Upečený mug cake můžete pouze posypat moučkovým cukrem a ozdobit ovocem, přidat šlehačku, čokoládové hoblinky - co vás jen napadne.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře