Proč bábovka při pečení praská? Vyvarujte se vysokých forem i prudkého pečení
Jaký je podle vás typický moučník k nedělní kávě? Za nás je to jednoznačně bábovka, na kterou existuje milion a jeden recept. Pokaždé ji tak můžete připravit zcela jinak. Proč ale někdy během pečení nevzhledně praskne?
Bábovky jsou považovány za velmi ceněné poklady naší kuchyně. Hospodyňky ochraňují rodinné recepty na tento moučník jako oko v hlavě a předávají je dalším a dalším generacím. Jak ale předejít prasknutí bábovky během jejího pečení?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč bábovka při pečení praská
K prasknutí bábovky může vést hned několik skutečností, s našimi tipy však budete vědět, co praskání způsobuje a jak tomu snadno předejít.
- Kvalita ingrediencí je mimo jiné odpovědná i za případné popraskání bábovky, stejně jako použití nesprávného množství kypřidla.
- Dbejte na správný poměr surovin - v případě velmi hustého těsta vytáhnete z trouby velmi popraskaný moučník. Řešením je jeho lehké naředění mlékem.
- Bábovka často praská z důvodu málo propracovaného těsta, dejte si záležet.
- Nedodržujete správnou teplotu v troubě? Při příliš vysoké teplotě se bábovka na povrchu zatáhne a poté praskne kvůli syrovému těstu tlačícímu se ven.
- Stejně tak praskne bábovka pečená v příliš vysoké formě, kdy se na povrchu vytvoří krusta moc brzy.
Bábovku pečte pozvolna v předem vyhřáté troubě a nejlépe v nižší, zato širší formě. Výše uvedené tipy můžete aplikovat při pečení bábovky s větrníkovou příchutí, kterou hravě zvládnete díky názornému videoreceptu z naší dílny:
Komentáře