Proč dávat ocet do těsta. Získáme kyprý perník, pružný závin i pevné knedlíky
Ocet je roztok kyseliny octové a vody. Vyrábí se fermentací surovin s ethanolem - jablka, rýže, slad. Používá se v kuchyni jako dochucovadlo a v domácnosti i na zahradě jako čisticí a dezinfekční prostředek.
Ocet patří mezi několik základních potravin, bez kterých se domácnost neobejde. Octem dochutíme smetanovou omáčku, přidáme ho do zálivky na salát a je důležitou součástí sladkokyselých nálevů na zeleninu. Proč se přidává do těsta?
Mohlo by vás zajímat
Proč se dává ocet do těsta
Má to několik důvodů, ale nebojte, ocet v těstě není po upečení cítit.
- Těsto s octem je pružné - například na tažené záviny, pizzu a pletené koláče.
- Těsto se sodou reaguje s octem a vytváří bublinky, které pečivo nakypří (perník).
- Těsto s droždím reaguje na přítomnost octa aktivováním kvasinek a kynutím.
Další důvody, proč dávat ocet do těsta
Ocet je univerzální prostředek, který se hodí při přípravě mnoha pokrmů:
- Bramborové knedlíky vaříme ve vodě s octem - neosliznou a nerozpadají se.
- Kremrolové trubičky jsou díky malému množství octa křehčí a lístkují.
- Šlehaný bílkový sníh bude po přidání trošky octa pevnější a stabilnější.
Na přípravu lehkého a křehkého dortu Pavlova se můžete podívat v našem videu:
Komentáře