Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový tažený závin podle našich babiček: I ve starých kuchařkách najdeme poklady
Zdroj: Toprecepty

Také rádi zkoušíte nové recepty na jablečné záviny? Naším ideálem jsou jednoduchá, rychlá a levná těsta, se kterými se dobře pracuje a která se netrhají. Záviny jsou mimořádně oblíbené moučníky z jablek a z plechů vždy mizí velkou rychlostí. Tentokrát pro vás máme na připomenutí recept, který možná znáte od svých babiček.

Přebytek padaných jablek je tou nejlepší příležitostí, kdy se můžete pustit do pečení úžasného moučníku našich babiček - taženého štrúdlu. Těsto je poměrně levné a snadné, nicméně je potřeba počítat s časem na jeho odpočinek. Vůbec to ale nevadí, protože v době, kdy těsto bude odpočívat, sotva stihnete připravit jablka a další suroviny k plnění.

Jablkový závin ze staré kuchařky

Pro osvědčený recept jsme tentokrát sáhli do Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1932 od Marie Janků-Sandtnerové, odborné učitelky vaření a domácího hospodářství. 

  1. Na těsto budete potřebovat 35 dkg hladké mouky, málo soli, 1/8 l vody, 1 vejce, 3 dkg sádla (můžete použít olej).
  2. Na nádivku si připravte 70 dkg jablek, 10 dkg strouhané housky, 3 dkg másla, 6 dkg cukru, skořici, 1/2 kávové lžičky rumu, 6 dkg másla na potření závinu i plechu, 3 dkg hrozinek, 2 dkg mandlí.
  3. Na vál si připravte prosátou hladkou mouku, udělejte do ní důlek a přilijte do něho vlahou vodu, ve které jste rozpustili tuk i sůl, a zamíchali dobře vejce
  4. Těsto nejdříve zpracovávejte kulatým nožem a pak rukou tak dlouho, až bude měkké, lesklé, tažné a nebude se chytat ruky ani válu.
  5. Pak z těsta vytvořte bochánek, na vále jej přikryjte nahřátým kastrolem a nechte půl hodiny odpočinout.
  6. Potom položte těsto na pomoučený ubrus, válečkem jej trochu vyválejte, potřete rozpuštěným máslem a opatrně a tence rukama vytáhněte.
  7. Okraje ořízněte ostrým nožem a těsto posypte na másle osmaženou, ale vychladlou strouhankou. Do poloviny těsto posypejte oloupanými a tence na lístky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, očištěnými hrozinkami a loupanými mandlemi. Pokapejte náplň rumem. Můžete přidat také strouhanou citrónovou kůru.
  8. Pak závin pomocí ubrusu zatočte a položte na pomaštěný plech. Povrch závinu potřete máslem a dejte nohavice na plechu péct do přiměřeně vytopené trouby asi na půl hodiny.
  9. Během pečení potírejte povrch závinu máslem. 
  10. Po upečení závin pocukrujte a po prochladnutí nakrájejte.  
Pro další inspiraci se můžete podívat na následující video. Tažený závin je velkou dobrotou. Náplň si můžete upravit podle svých představ, strouhanku je možné nahradit mletým mákem - makový závin bude nejchutnější teprve druhý den po upečení, tehdy se totiž mák s jablky přesně akorát propojí.

 

Komentáře

Další tipy a triky