Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Po dvojitém slaném pečení se Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu opět vrátil k cukrařině. Nejprve ukázal, jak vytvořit skvělé domácí listové těsto, z něhož poté vykouzlil oku lahodící kremrole. Renomovaný cukrář také prozradil, jaká úskalí nás mohou při přípravě této sladké klasiky potkat.

Bez obav z výroby těsta

Listové těsto je pro mnoho „domácích“ kuchařů a pekařů nedotknutelnou záležitostí. Mají totiž pocit, že jeho příprava je složitá, a proto raději volí kupovanou variantu, která je dnes k dostání dokonce i s pečícím papírem, takže de facto „bez práce“.

Josef Maršálek ovšem pracuje raději s domácími surovinami, tudíž v první části nedělních „Buchet po ránu“ divákům ukázal, jak si listové těsto snadno připravit. Vy si můžete připravit listové těsto podle klasického postupu, anebo snazší verzi podle našeho předchozího článku.

Kremrole se švýcarským sněhem

A pokud se vám s těstem dělat nechce, taky nevadí, využijte alespoň recept Josefa Maršálka na dokonalé domácí kremrole. Těsto si klidně kupte, ať si práci usnadníte.

Na dokonalé kremrole budete potřebovat: 200 g listového těsta, 100 g bílků (žloutky použijeme na potření těsta), 200 g cukru krupice, 25 g citronové šťávy a 10 g vanilkového cukru. 

Jak na to?

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Listové těsto vyválíme na plát na vále jen lehce vysypaném moukou. Žloutky v misce lehce vidličkou prošleháme. 
  2. Rozválené těsto potřeme tenkou vrstvou žloutku, bílky si zatím uschováme na výrobu sněhu. Z těsta rádýlkem nakrájíme deset třícentimetrových pásků, dlouhých zhruba 40 centimetrů. Ty namotáme na kovové trubičky. Vždy začneme na silnějším okraji trubičky, po upečení se nám budou kremrole lépe sundávat. Postupujeme tak, že vezmeme pásek z těsta, přitiskneme ho k trubičce a poté jí otáčíme a těsto namotáváme tak, aby se částečně překrývalo. Přitom by měl vzniknout zhruba půlcentimetrový překryv horní části těsta.
  3. Navinuté pásky těsta položíme na plech spojem dolů, aby se těsto při pečení nerozmotávalo. Vkládáme do rozehřáté trouby a pečeme minimálně 20 až 25 minut. Že je kremrole upečená, poznáme lehce. Ještě za tepla ji v troubě přimáčkneme ke tvořítku a ona se musí začít drobit. Pokud začne praskat, je skvěle připravená.

Švýcarský sníh

Nyní už je čas si připravit náplň do kremrolí. Pokud bychom totiž začali již při pečení těsta, nebylo by to vhodné kvůli její vláčnosti. Sníh budeme připravovat takzvaným švýcarským způsobem. Na něm není nic složitého. 

Bílky s cukrem a citronovou šťávou promícháme a dáme nahřát nad páru, ideálně v nerezové misce, přidáme vanilkový cukr. Důkladně promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Teplota směsi by měla dosáhnout zhruba 60 stupňů. Nahřátý sníh sejmeme ze sporáku a vyšleháme dopevna. 

Z trouby vyndáme upečené kremrole a pustíme se do jejich plnění. Švýcarský sníh dáme do cukrářských sáčků se širokou řezanou špičkou. Tu vložíme z každé strany kremrole a vmáčkneme sníh. Tím vytvoříme luxusní sladkou záležitost, s níž uspějete u každého.

Extra tipy slavného cukráře: 

  1. Pokud máte domácí listové těsto a chcete jej vyválet, válečkem opatrně těsto zmáčkněte z horní strany na několika místech. Ale tak, aby se neporušily vrstvy, následně rozválejte těsto do obdélníku zhruba 30 na 40 cm. Při rozvalování je dobré si těsto několikrát pootočit.
  2. Pásy těsta na kremrole by měly být asi 3 cm široké a 40 cm dlouhé. Délky se nebojte, na trubičku se těsto bez problémů vejde. Pokud si netroufnete řezat „od oka“, použijte pravítko.
  3. Pokud nemáte trubičky na kremrole, dá se podle cukráře použít alobal zmačkaný do tvaru válečku a potřený olejem. „Vevnitř nebudou kremrole pěkné, ale to je jedno, protože je stejně budete něčím plnit. Zvenku hezké budou a to je podstatné, protože jíme očima,“ říká s úsměvem Maršálek.
  4. Při pečení je důležité troubu neotvírat. Vyteklo by máslo, kremrole by splaskly a nebylo by to ani hezké ani dobré.
  5. Trubičky nikdy nepomazávejte tukem a po upečení je nemyjte vodou, pouze utřete ubrouskem. Myčka na nádobí je zcela zapovězena.
  6. Připravovat si sníh během pečení Maršálek nedoporučuje. Je dobré plnit kremrole ještě vlažným sněhem. Ten totiž během toho, co bude chladnout, vytvoří zvenku „krustu“ a tím zabrání vysychání sněhu uvnitř. 
  7. Do kremrolí nepatří těžké máslové krémy, ale dá se použít klasická šlehačka či ta ochucená pařížská.
  8. Při plnění si dejte pozor na vzduchové bubliny. Sníh musí být po celé délce kremrolí, což můžeme zkontrolovat pohledem skrz upečené těsto. Na obou stranách poté zcela naplněnou kremroli dozdobíme.

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie