Proč je vývar zakalený? Zakalí se, pokud mu nevěnujeme dostatečnou péči
Čistý průhledný vývar je vizitkou každé kuchařky. Kal způsobují sražené bílkoviny, které se uvolňují z masa a kostí a usazují se na hladině polévky. Je důležité sebrat nahnědlou pěnu lžicí nebo děrovanou sběračkou.
I když není čistý a průhledný vývar podmínkou vaření, jsou takové vlastnosti žádoucí. Pokud polévku podáváme hostům, vaříme na svatbu či oslavu, je vhodné uvařit vývar tak, aby byl silný, průzračný, lehce nažloutlý, s mastnými očky na povrchu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč je vývar zakalený
Hlavním problémem zakalené polévky je nedostatečná péče o ni:
- Nesebraná pěna na povrchu polévky způsobí, že se její části rozptýlí do vývaru.
- Rychlý var polévky prudce zvlní hladinu a neumožní sesbírat pěnu z vývaru.
- Neomyté maso a kosti uvolní do polévky příliš mnoho bílkovin a zkalí ji.
- Nudle vařené v polévce (hlavně domácí), ji zakalí uvolněnou moukou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit silný hovězí vývar? Poradíme vám s přípravou v našem názorném videu:
Komentáře