Proč se odlupuje strouhanka z řízků a jak tomu předejít? Přinášíme tipy k úspěchu
Řízky jsou jedním z nejoblíbenějším obědem vůbec. Odlupování trojobalu nebo obecně strouhanky z řízků trápí mnoho začínajících kuchaříčků. Stojí za tím několik pochybení, kterým však lze velmi snadno předejít.
Dozlatova usmažené řízky se šťavnatým masem ukrytým pod křupavým trojobalem se těší obrovské oblibě v celých rodinách napříč všemi generacemi. Na správně připraveném řízku si totiž pochutnají nejmenší i ti nejstarší ze strávníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se odlupuje strouhanka z řízků
Za odlupováním trojobalu z řízků během jejich smažení se může skrývat hned několik pochybení, kterým lze snadno předejít. S našimi tipy to hravě zvládnete.
- Na studené maso vytažené těsně před obalováním z lednice nemusí trojobal správně přilnout právě kvůli teplotě. Maso proto nechte chvíli zteplat na lince.
- Maso je potřeba před obalováním osušit, a to ať je marinované či nikoliv. Na příliš mokrém mase se trojobal neudrží a během smažení se začne odlupovat.
- Konzistence vajec je v případě obalování řízků více než zásadní. Vejce musí být správně rozšlehaná a nesmí být příliš studená, aby se přichytila na v mouce obalené masové plátky. Také můžete využít pro některé kontroverzní panýrunk.
- Vynecháváte obalení řízků v mouce a vejcích? I kdybyste měli plátky masa předem naložené, strouhanka na nich nebude držet a olej se rychle připálí.
- V pozoru buďte, pokud jste se ve výše zmíněných bodech nenašli. Zřejmě řízky smažíte při nesprávné teplotě. Pokud je olej nedostatečně rozehřátý, trojobal se rozmočí a odpadne. Naopak při příliš vysoké teplotě smažení se trojobal připálí dříve, než se maso dostatečně propeče. Řízky navíc musí v oleji plavat.
Tip1: Nejlepší strouhanka na trojobal je ta jemně prosátá, která vytvoří krásně souvislou a dokonale jemnou křupavou kůrčičku na plátcích masa.
Tip2: Maso během tepelné úpravy nikdy neotáčejte vidličkami; nejenže propícháním přijde maso o svou šťavnatost, ale v případě řízků také poškodíte trojobal, který se poté bude odlupovat a během smažení připalovat v oleji.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Připravit dokonalé řízky není žádná věda, pokud víte, čeho se vyvarovat. Věříme, že díky našim tipům docílíte vždy dokonale připravených, dozlatova usmažených řízků. Inspirujte se třeba následujícím videoreceptem na vynikající vepřový řízek:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře