Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto je směs mouky, cukru, vajec, tuku a dalších ingrediencí, jejichž smícháním získáme homogenní hmotu, s kterou pak můžeme dále pracovat. Podle konkrétního receptu je těsto tekuté, řídké, tvárné nebo hutné.

Kvalitně zpracované těsto je hladké, jemné a kompaktní, bez shluků mouky a bez žmolků. Každé těsto (kromě drobenky a strouhaného těsta) tyto vlastnosti má. Pokud ne, jde o chybu, kterou můžeme jednoduše napravit. Jak toho dosáhnout?

Proč se těsto rozpadá 

Na vině je několik příčin. Jednou z nich je pečení "od oka":

  • Špatný poměr surovin, kdy suchých je více, než je uvedeno v receptu. Přidáme mléko, vodu, vejce nebo jinou tekutinu.
  • Máslo v těstech, určených na vykrajování, musí být studené. Povolený tuk uvolní z mouky lepek - těsto se trhá a je houževnaté.
  • Suroviny by měly mít stejnou teplotu. Pokud je tuk příliš měkký, vsákne se do mouky a těsto se při zpracování rozpadá.
  • Těsto, které není dostatečně vypracované (ručně nebo v robotu) nemá sílu udržet jednotlivé ingredience pohromadě a drolí se. 

Zkuste si připravit výborné ořechové rohlíčky ze šlehačkového těsta podle videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli