Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z kynutého těsta lze připravit spoustu dobrot, ale pro začátečníky může být jeho příprava celkem oříšek - především jeho kynutí. Je proto dobré vědět, jak správně vykynuté těsto vypadá, ale i jaké jsou jeho vlastnosti.

Pokud se chystáte na kynuté těsto, musíte dodržet pár základních pravidel. Podstatné je připravit kvalitní kvásek z čerstvého droždí. Dalším důležitým faktorem je teplota. Těsto musíte nechat kynout na teplém místě, přikryté pod utěrkou.  Kynutí také potřebuje svůj čas. Nesmíte ho uspěchat, ale ani nechat kynout moc dlouho.

Jak poznat správně vykynuté těsto

Při kynutí těsta mohou nastat tyto tři případy.

  1. Správně vykynuté těsto je takové, které zdvojnásobilo svůj objem a je hladké. Rukama těsto stlačte - jestliže se pomalu vrací téměř do původního stavu, je dobře nakynuté.
  2. Kynuté těsto je nedokynuté - těsto nezdvojnásobilo svůj objem a po jeho stlačení v něm zůstává hluboký důlek.
  3. Těsto je překynuté - takové těsto ihned klesne, není nadýchané, většinou zřídne a může se lepit.

Pokud vám těsto nevykynulo tak, jak by mělo, nezoufejte. Zvládnout kynuté těsto vyžaduje určitou praxi, proto zkoušejte dál a nenechte se odradit. Domácí buchty nebo čerstvě upečená vánočka budou stát za to.

Komentáře

Další tipy a triky