Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská muzika: Víte, co se pod tímto hudebním názvem skrývá? Sladké potěšení
Zdroj: Freepik, stockking

Muzika je staročeský pokrm sladké chuti, který se dodnes připravuje ještě před svátky a podává se v rámci štědrovečerní večeře. O co přesně jde a co tento pokrm obsahuje, vám prozradíme na následujících řádcích.

Možná vás udiví složení staročeské muziky, ale ještě více se podivíte jejímu využití. Nejenže si na ní můžete pochutnat jako na sladké tečce po jídle, ale také ji lze (při troše odvahy) servírovat s uzeným masem a bramborovým knedlíkem.

Co je to staročeská muzika

Muzika představuje sladký pokrm podobný hustému kompotu. Obsahuje sušené ovoce (křížaly z jablek a hrušek, rozinky, meruňky, švestky), které je potřeba povařit společně s výrazným kořením, jako je skořice, hřebíček, badyán, ale i citrusová kůra. Příprava muziky vyžaduje dostatek času, protože se vaří do zhoustnutí - tím vznikne hustý kompot, v případě delšího povaření omáčka, do které se následně přidávají nasekané ořechy. Zahustit ji můžete povidly nebo strouhaným perníkem.

Hotovou muziku je potřeba nechat několik dnů odležet na chladném místě, aby se chutě jednotlivých surovin pořádně prolnuly v jeden nezaměnitelný celek. K této slaďoučké omáčce můžete přikusovat vánočku nebo loupáky - je to nebe v ústech.

Komentáře

Další tipy a triky