Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumivá kopřivová limonáda: Dokonalé jarní osvěžení máte na dosah ruky, vyzkoušíte?
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Kopřivy mají v kuchyni široké využití, ne každý jim však přisel na chuť. Pokud patříte mezi ty, kteří jim neholdují, zkuste kopřivovou limonádu. Věříme, že si ji zamilujete. Je plná bublinek a její chuť je dokonale osvěžující.

Kopřivy jsou chutnou přísadou do nádivek, ale také do špenátu, karbanátků nebo polévek. Hojně se využívají také na čaj, ale málo kdo ví, že z kopřiv lze udělat i  vynikající šumivou limonádu. Díky snadnému postupu si ji můžete připravit i vy.

Jak připravit šumivou kopřivovou limonádu

Na kopřivovou limonádu budete potřebovat 5 vršků kopřiv, 400 ml vody, 1/2 citrónu, 30 g cukru, větší špetku sušeného droždí nebo vinných kvasinek.

  1. Do předem vyvařené sklenice o minimálním objemu 500 ml vložte cukr, půlku citrónu (předem lehce pomačkaného), sušené droždí a kopřivy.
  2. Vše zalijte 200 ml horké vody, díky čemuž spaříte kopřivy.
  3. Následně dolijte dalších 200 ml vody, tentokrát však studené. Sklenici uzavřete a důkladně její obsah protřepejte, aby se ingredience propojily.
  4. Kopřivový nápoj nechte 3–4 dny kvasit na teplém místě, kdy je potřeba každé ráno a večer sklenici otevřít, aby se uvolnil kvašením vznikající plyn. 
  5. Po uplynutí dané doby limonádu sceďte přes jemné sítko a uložte do lednice.
  6. Šumivá kopřivová limonáda nejlépe chutná vychlazená společně s ledem.

Právě díky kvašení si můžete dopřávat limonádu plnou bublinek, kterou oslníte každého gurmána. Pokud byste kopřivy raději uchovali na delší čas, zkuste přípravu kopřivového sirupu, který stačí následně zalít perlivou vodou a nápoj si tak můžete vychutnat kdykoliv během roku. S postupem přípravy vás provede videonávod:

Komentáře

Další tipy a triky