Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Toprecepty.cz

Období masopustu je v našich zemích ve znamení zabijaček už celá staletí. I v chudších chalupách mívali aspoň jednoho krmníka, kterého v zimním období zabili a díky chladu, který pomáhal prodloužit trvanlivost masa i výrobků z něj, měli na několik týdnů (s uzeným masem i měsíců) zajištěnou obživu. Na vsích většinou porážku organizoval a zajišťoval řezník, který uměl čuníka zručně zabít, vyvrhnout i hrubě opracovat. Zbytek už býval na hospodyni. I v bytových podmínkách ale můžeme z koupených dílů prasete a vnitřností uspořádat domácí vepřové hody.

Jaké dobroty si můžeme připravit sami?

Ovar

Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým pepřem, kuličkami nového koření a rozpůlenou cibulí a uvaříme doměkka. Jazyk po uvaření oloupeme, vývar využijeme na polévku. Maso podáváme horké nebo studené s chlebem, hořčicí, nastrouhaným křenem, sterilovanými okurkami, feferonkami apod.

Zabijačkový guláš

Zabijačkový guláš většinou obsahuje kromě masa z krkovice a laloku i srdce, jazyk, ledvinku, kousek jater. Koření se česnekem, cibulí, kmínem, pepřem. Papriky se mnoho nedává (někdo ji nedává vůbec), rozhodující je chuť dušeného masa. Podáváme ho s chlebem.

Masová tlačenka

Na světlou masovou tlačenku potřebujeme libové maso z plece, krkovice nebo ramínka, jazyka, srdce a tučné z bůčku nebo laloku. Kromě toho netučný vývar z masa a trochu mletých kůží. Kořeníme solí, mletým pepřem a novým kořením, podle krajových zvyklostí i česnekem. Maso v kusech uvaříme téměř doměkka, nakrájíme na kostky, ochutíme, promícháme s mletými kůžemi a vývarem a ještě společně vaříme asi hodinu. Pak nalijeme do tlačenkového sáčku, zavážeme, zatížíme a necháme vychladit do druhého dne. Krájíme ztuhlé, podáváme s chlebem, octem a krájenou cibulí.

Vepřový prejt

Prejt je to, co se dává do jitrnic. Protože běžně asi vypraná střeva nekoupíte a potřebujete i zkušenost s plněním a vařením, mohou si běžné domácnosti upéct vepřový prejt.

Do prejtu patří vařené libové i tučné maso z hlav, laloku, boku, vařená i syrová játra, slezina, vařené plíce (pokud je neseženete, nejsou nezbytné), žemle máčené ve vývaru a tučný vývar. Maso a játra umeleme, promícháme s vývarem, přidáme rozmělněné žemle. Kořeníme česnekem, majoránkou, pepřem, novým kořením, příp. špetkou zázvoru.

Směs urovnáme do pekáčku vymazaného sádlem a upečeme dočervena. Prejt podáváme nakrájený na čtverce s bramborami a dušeným kysaným zelím nebo studený s chlebem a hořčicí.

Sulc neboli huspenina

Asi nejjednodušší z masových výrobků je sulc. Použijeme části pokryté kůží - kolínko, nožičky, ouška, kůže nebo ocásek - alespoň 2 druhy. Uvaříme úplně doměkka s kuličkami pepře, nového koření a bobkovým listem. Zvlášť uvaříme kusy očištěné kořenové zeleniny. Pak maso, kůže i zeleninu umeleme nebo jemně nasekáme, přidáme trochu vývaru, dochutíme octem, nalijeme do pekáčku nebo mističek (v některých rodinách přidávají na dno nádob sterilované okurky, příp. plátky vařených vajec) a necháme ztuhnout. Ze ztuhlého sulcu sebereme usazený tuk a krájený na proužky podáváme s octem a cibulí.

Domácí škvarky

Koupíme syrové hřbetní sádlo, omyjeme, nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5-2 cm, vložíme do nerezového nebo smaltovaného kastrolu, malinko podlijeme vodou a na mírnou teplotu vaříme za občasného míchání, aby pustilo co nejvíc tuku. Když se tekutina pročistí a zprůsvitní, scedíme sádlo do sklenic nebo jiných tepelně odolných nádob a vrátíme zbytek škvarků s minimem tekutiny na sporák, můžeme trochu zvýšit plamen, příp. mírně podlít mlékem nebo osolit a za stálého míchání doškvařit dočervena. Tímto způsobem získáme bílé, jemné a trvanlivé sádlo a křupavé červené škvarky.

Ke škvaření sádla lze využít domácí pomocníky jako je mikrovlnná trouba, domácí pekárna na program Marmeláda, pomalý hrnec apod.

Tento tip je užitečný  (11x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naše kuchařka 2

Nově v prodeji!

Koupit

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům