Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Toust je čtvercový plátek měkkého pečiva - nejčastěji z toustového chleba, který má tvar cihly. Podáváme ho opečený, potřený pomazánkami nebo obložený ingrediencemi podle chuti - šunkou, sýrem, zeleninou.

Toust je opečený a poté obložený plátek toustového chleba. Topinka je osmažený krajíc klasického chleba. Naproti tomu sendvič  jsou dva plátky chleba, zapečené až po naplnění. V našich podmínkách se však rozdíly mezi pečivy stírají a používá se název, který sice výsledku neodpovídá, ale to neznamená, že bude méně chutnat.

1/16

    1 z 16

    Zapečené zeleninové tousty

    Zapečené zeleninové tousty

    Zapečené tousty jsou levnou večeří pro celou rodinu. Máslem potřené krajíčky poskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Na ně naložíme zeleninovou směs, kterou připravíme ze strouhané nebo drobně pokrájené zeleniny, smíchané s vejcem, strouhaným sýrem a kořením. Povrch posypeme sýrem a vše zapečeme.

    2 z 16

    Obalované plněné tousty

    Obalované plněné tousty

    Chuťovkou i večeří mohou být smažené tousty. Z krajíčků okrájíme kůrku a mírně je rozválíme. Potřeme je máslem a vždy dva naplníme plátky sýra, šunky, slaniny nebo kyselými okurkami. Tousty obalíme ve vejcích, rozšlehaných se smetanou a poté ve strouhance. Na pánvi je osmažíme dočervena.

    3 z 16

    Skořicové tousty s ovocem

    Skořicové tousty s ovocem

    Sladké tousty nahradí dětem vafle k nedělní snídani. Plátky chleba namočíme do rozšlehaných vajec s mlékem a skořicovým cukrem a opečeme je na másle dozlatova. Ještě teplé je potřeme marmeládou, ozdobíme kopečkem zakysané smetany či tvarohu, a obložíme kousky čerstvého ovoce.

    4 z 16

    Bedlové toasty

    Bedlové toasty

    Podzim je ve znamení lesních hub a velkých bedel, které jsou výborné nejen na řízky, ale i do toustů. Očištěné houby pokrájíme na potřebně velké kusy a opečeme je (osolené a poprášené moukou) na pánvi dočervena. Na plátky opečených toustů natřeme pomazánku, položíme bedly a vše ozdobíme zeleninou a zelenými bylinkami.

    6 z 16

    Banánovo-čokoládové toasty

    Banánovo-čokoládové toasty

    Sladký moučník připravíme z plátků toustového chleba, které potřeme máslem. Na jeden naskládáme kolečka banánu a proložíme je většími kousky nasekané čokolády (nebo použijeme čokoládové pecky). Přiklopíme druhým plátkem, stiskneme, tousty naskládáme postupně do sendvičovače a opečeme do zlatova.

    7 z 16

    Kuřecí sendvič

    Kuřecí sendvič

    Opečený toustový chléb můžeme naplnit a připravit sendviče do školy, do práce i na výlet. Využijeme zbytky kuřecího masa od oběda nebo rychle orestujeme kuřecí prsíčka, pokrájíme maso na plátky a spolu se salátem, zeleninou a majonézou naplníme toustový chleba. Rozkrojíme ho na trojúhelníky a každý zabalíme zvlášť.

    8 z 16

    Sýrové toasty s broskvemi

    Sýrové toasty s broskvemi

    Kombinace slaného sýra a sladkých broskví známe z retro receptů na přípravu kuřecích prsíček. Zkusme maso nahradit toustem, potřeným máslem, s plátkem sýra a polovinou kompotované broskve na povrchu. Po zapečení v troubě polijeme broskev dipem podle chuti a ozdobíme nasekanou pažitkou.

    9 z 16

    Děravý toast s vejcem a žampiony

    Děravý toast s vejcem a žampiony

    Děravé tousty fungují jako mističky, ve kterých je zapečena chutná náplň. Jeden plátek vždy potřeme máslem, z druhého vykrojíme kulatý střed. Celé plátky naskládáme na plech, na ně položíme vykrojené plátky, do mističek vložíme zeleninu a na ni klepneme vejce. Všechny tousty posypeme sýrem a zapečeme.

    10 z 16

    Zapečené sendviče trochu jinak

    Zapečené sendviče trochu jinak

    Toustový chleba je levný a naprosto univerzální - můžeme z něj připravit mnoho chutných večeří. Jedním ze zajímavých receptů je využití chleba na způsob lasagní - plátky skládáme po vrstvách do pekáče, potíráme je kečupem nebo rajčatovou omáčkou, obkládáme šunkou, sýrem a rajčaty a nakonec zapečeme.

    13 z 16

    Tousty na poslední chvíli

    Tousty na poslední chvíli

    Rychlé, jednoduché a přitom luxusní tousty připravíme z plátků chleba, které potřeme máslem a naskládáme na plech, vyložený pečicím papírem. Na každý plátek ozdobně smotáme plátky slaniny, které posypeme strouhaným sýrem a vše zapečeme v troubě. Povrch chlebíčků ozdobíme snítkou petrželky.

    14 z 16

    Katalánské tousty

    Katalánské tousty

    Tradiční španělskou snídaní jsou tousty nebo plátky baget, opečené dočervena, potřené zralým rajčetem a pokapané olivovým olejem. Labužníci k nim přikusují nejen čerstvá rajčata a olivy, ale také šunku jamón, salám chorizo a klobásky fuet. Tousty posypeme kořením a zeleným koriandrem.

    15 z 16

    Tousty s houbami

    Tousty s houbami

    Očištěné houby podusíme se solí, kmínem a pepřem, dokud se nevydusí všechna voda. Mezitím opečeme tousty na pánvi, na ně naklademe kopečky houbové smaženice a opepříme. Na kopečky položíme plátek šunky a plátek sýra, který posypeme paprikou nebo grilovacím kořením, a tousty krátce zapečeme v troubě.

    16 z 16

    Jablkové toasty

    Jablkové toasty

    Sladký toust chutná k snídani i k odpolední kávě. Jde o jednoduchou a rychlou obdobu štrúdlu. Plátky toustového chleba potřeme tence máslem a naklademe na ně kopečky strouhaných jablek s cukrem a skořicí. Uzavřeme druhým plátkem, tousty zapečeme v sendvičovači a ještě horké posypeme cukrem.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky