Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proměnit rýžový papír v kupičku jedlých třpytek, jimiž můžete ozdobit cupcaky nebo dort, chce jen trochu trpělivosti. Je to ale velmi snadné a zvládne to každý, kdo se rozhodne tuto vychytávku vyzkoušet.

Ke zdobení dezertů se používá leccos – marcipánové nebo cukrové ozdoby, čokoládové ozdoby, jedlé květy, potištěný jedlý papír… Novinkou jsou jedlé třpytky vyrobené z rýžového papíru, které sice nejsou hotové hned, ale udělají mnoho parády. V dalším díle seriálu Top nebo stop si ukážeme, jestli je příprava jedlých třpytek skutečně tak snadná a jestli stojí za to si je vyrobit.

Jak na třpytky z rýžového papíru

K jejich výrobě potřebujete pouze rýžový papír a gelové barvivo. Rýžový papír seženete ve specializovaném asijském obchodě, ale pravděpodobně už i ve večerce nebo ve větších řetězcích s potravinami. Pro gelové potravinářské barvivo zavítejte třeba do Dortisima.

  1. Rýžový papír nalámejte na menší kousky. Nemusí být úplně na padrť, stačí i několik centimetrů velké kusy.
  2. V misce rozmíchejte vodu s gelovým barvivem a namočte do ní nalámaný rýžový papír.
  3. Papír ponechte v gelovém barvivu tak dlouho, dokud celý nezměkne.
  4. Obarvený rýžový papír přendejte na pečicí papír a nechte uschnout asi 24 hodin.
  5. Jakmile je rýžový papír zcela suchý, rozmixujte ho ve stolním mixéru. Půjde to i tyčovým, ale pozor, abyste neměli třpytky po celé kuchyni. Třpytky jsou na světě.
  6. Třpytkami můžete kromě cupcakes ozdobit klidně i palačinky, posypat jimi dort či kávovou pěnu. 

Přípravě třpytek z rýžového papíru udělujeme označení Top a vřele doporučujeme jejich vyzkoušení. Tento vynález odpovídá rčení „za málo peněz hodně muziky“.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli