Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uherská pěna získala název od uherského salámu, který se k nám dovážel z Maďarska. Patřil k luxusnějším potravinám, které se dříve těžko sháněly. Tzv. uherák se vyrábí fermentací. Zraje ve speciálním prostředí a typický je pro něj povlak z ušlechtilé plísně.

Název pěna znamená, že suroviny jsou jemně umleté a našlehané do pěny. Pak se pěna natírá nebo stříká zdobičkou. Uherskou pěnu znaly už naše babičky a měly ji v oblibě zejména jako součást svátečního pohoštění. Na pěnu stačí jen tři ingredience: salám, máslo a tavený sýr. Ochucení obstará výrazná chuť uzeniny.

Jak udělat uherskou pěnu

Je to snadné. Místo Uheráku klidně použijte jiný, dostupnější fermentovaný nebo výrazný salám: Herkules, Poličan, Lovecký nebo Vysočinu.

  • Potřebujete 200 g salámu, 150 g změklého másla a 150 g taveného sýra bez příchutě.
  • Salám umelte najemno nebo rozmixujte.
  • Máslo se sýrem ušlehejte do pěny, přidejte salám a společně vyšlehejte do hladka.
  • Tip: Místo klasického másla klidně použijte máslo pomazánkové bez příchutě.
  • Můžete malinko opepřit nebo přidat lžičku hořčice, ale většinou není potřeba.
  • Milovníci pikantních chutí použijí místo salámu čabajku nebo podobnou klobásu.
Uherská pěna chutná na pečivu, polovinách vařených vajec, čerstvé zelenině (okurka, paprika), ale i jako náplň slaných paštiček z listového těsta nebo slaných briošek či větrníčků.

Chutných pomazánek není nikdy dost - jednu z nich jsme pro vás natočili jako videorecept s názvem salámová rychlá pomazánka.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli