Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Révu vinnou pěstujeme na zahrádkách při zdech budov, na dvorcích a pergolách. Réva je dekorativní a zároveň účelová rostlina, která potřebuje dostatek prostoru a dobrou péči.
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k výrobě vína nebo odrůdy stolní. Ve vyšších polohách lze vinnou révu pěstovat i ve skleníku.
Jak hrozny uchovat
Lze je uchovat delší dobu zavěšené na drátech v chladné, temnější místnosti při teplotě 8–10 °C. Hrozny věšíme tak, aby se bobule co nejméně dotýkaly. Také lze odříznout hrozny i s částmi výhonů, které vložíme do lahví s vodou. Lahve postavíme mírně šikmo, aby se jich hrozny nedotýkaly.
Mohlo by vás zajímat
Jak hrozny využít v kuchyni
Stolní hrozny konzumujeme nejlépe čerstvé, ale lze z nich připravit i džem (nedozrálé bobule dobře želírují), kompot, rosol, mošty a sirupy. V kuchyni se používají do moučníků, ale i k drůbeži nebo zvěřině. Mladé listy známe z jižních krajin ve formě plněných závitků, někde do nich balí zvěřinu nebo drůbež. Vinné listy můžeme využít při nakládání okurek (kvašáků) a zeleniny.
Jak hrozny prospívají zdraví
Hrozny kromě vody obsahují jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, z minerálů hlavně draslík, železo, zinek, vápník, fosfor. Obsahuje i vitamíny C, B, provitamín A. Jejich obsah ale není příliš vysoký.
Hrozny ovlivňují kladně zažívání a trávení, funkci jater, krevní oběh a obsah hemoglobinu v krvi, stimulují činnost ledvin a vyměšování. Jsou vhodné pro rekonvalescenty. Ve vyšších dávkách jsou nevhodné pro diabetiky. Stolní hrozny je potřeba vždy důkladně omýt vodou, obsahují často zbytky postřikových látek.
Komentáře