Máslový krém s bílkovým sněhem je krásně bílý: Ozdobíme jím běžné i svatební dorty
Máslové krémy mají mnoho podob podle množství použitého cukru a kvality másla. Nejběžnější krém s cukrem, popřípadě s pudinkem, má však nažloutlou barvu a příliš máslovou chuť, proto se nehodí pro všechny dorty.
Krém, který se pyšní největším množstvím másla, je krém americký. Pro milovníky sladkého je sice králem všech krémů - ale my tolik cukru v jedné porci rozhodně nepotřebujeme. Nastavované krémy jsou lehčí, nadýchanější a neméně chutné.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu bílkového sněhu
Krém vystačí na ozdobení dortu o průměru do 24 cm:
- 120 g bílků (odpovídá 4 bílkům)
- 150–200 g krupicového cukru
- 300 g hodně povoleného másla
- špetka soli
Na kastrol s horkou vodou postavíme mísu, ve které jsme metlou našlehali bílky, pečlivě oddělené od žloutků, spolu s cukrem. Mísa se nesmí dotýkat horké hladiny vody v kastrole. Metlou pilně šleháme bílky, dokud z nich nevznikne hustá pěna bez známek krystalků cukru - to zjistíme tak, že trochu sněhu promneme mezi prsty. Kdyby se bílky začaly chytat stěn nádoby, okamžitě je přestaneme zahřívat, protože se nesmí srazit!
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit máslovo-bílkový krém
Provedeme vás postupem krok za krokem:
- Bílky přesuneme do robota, přidáme špetku soli a šleháme asi 10 minut, dokud není sníh lesklý, pevný a nedrží špičky. Snížíme otáčky na střední rychlost.
- Nyní je čas přidat měkké máslo. Krájíme ho na malé kousíčky, přidáváme ke sněhu a další vhodíme, až se předchozí kousek zapracuje.
- Pokud krém zřídne, nevadí, další množství másla hustotu napraví. Na konci šlehání setřeme stěrkou krém ze stěn mísy a ještě jednou rychle prošleháme.
- Pokud připravujeme krém s příchutí nebo barevný, přidáme v tomto okamžiku pár kapek aroma nebo jedlé potravinářské barvy.
- Chceme-li krém ochutit další složkou, dbáme na to, aby měla stejnou teplotu jako krém, jinak se máslo srazí a budeme ho muset zahřát a přešlehat.
Mohlo by vás zajímat
Čím ochutit máslovo-bílkový krém
Bílkový krém je celkem nevýrazný, proto je vhodnější ho dochutit:
- Pokud krémem pouze obmazáváme povrch dortu před potažením potahovkou nebo marcipánem, dochucovat nemusíme, krém funguje spíše jako lepidlo. Uvnitř moučníku však použijeme chuťově výrazný krém.
- Kromě běžných přírodních a syntetických aromat můžeme krém dochutit vanilkou, kakaem, silnou kávou, rozpuštěnou čokoládou, karamelovým kulérem, lemon curd, alkoholem nebo ovocným sirupem.
- Ovocné pyré připravíme rozvařením, rozmixováním nebo umletím pokrájeného ovoce, které ještě protřeme hustým sítem, aby v něm nebyly pecičky. Na dané množství krému přidáme maximálně 100 g pyré.
Bílky i žloutky bychom měli před přípravou tepelně upravit. Na vařený vaječný krém se pro inspiraci můžete podívat v našem videu:
Sladké drobečky
Pokud potřebujeme krému více, použijeme pravidlo - 1 bílek, 50 g cukru, 70 g másla - a připravíme si tolik krému, kolik budeme chtít. Krém je hustý, pevný a hladký, takže se s ním dají vytvářet i velmi jemné detaily. Nespotřebovaný krém uchováme v lednici, před ozdobením ho necháme povolit a krátce prošleháme.
Komentáře