Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslové krémy mají mnoho podob podle množství použitého cukru a kvality másla. Nejběžnější krém s cukrem, popřípadě s pudinkem, má však nažloutlou barvu a příliš máslovou chuť, proto se nehodí pro všechny dorty.

Krém, který se pyšní největším množstvím másla, je krém americký. Pro milovníky sladkého je sice králem všech krémů - ale my tolik cukru v jedné porci rozhodně nepotřebujeme. Nastavované krémy jsou lehčí, nadýchanější a neméně chutné.

Jak na přípravu bílkového sněhu

Krém vystačí na ozdobení dortu o průměru do 24 cm:

  • 120 g bílků (odpovídá 4 bílkům)
  • 150–200 g krupicového cukru
  • 300 g hodně povoleného másla
  • špetka soli

Na kastrol s horkou vodou postavíme mísu, ve které jsme metlou našlehali bílky, pečlivě oddělené od žloutků, spolu s cukrem. Mísa se nesmí dotýkat horké hladiny vody v kastrole. Metlou pilně šleháme bílky, dokud z nich nevznikne hustá pěna bez známek krystalků cukru - to zjistíme tak, že trochu sněhu promneme mezi prsty. Kdyby se bílky začaly chytat stěn nádoby, okamžitě je  přestaneme zahřívat, protože se nesmí srazit

Jak připravit máslovo-bílkový krém

Provedeme vás postupem krok za krokem:

  • Bílky přesuneme do robota, přidáme špetku soli a šleháme asi 10 minut, dokud není sníh lesklý, pevný a nedrží špičky. Snížíme otáčky na střední rychlost.
  • Nyní je čas přidat měkké máslo. Krájíme ho na malé kousíčky, přidáváme ke sněhu a další vhodíme, až se předchozí kousek zapracuje.
  • Pokud krém zřídne, nevadí, další množství másla hustotu napraví. Na konci šlehání setřeme stěrkou krém ze stěn mísy a ještě jednou rychle prošleháme.
  • Pokud připravujeme krém s příchutí nebo barevný, přidáme v tomto okamžiku pár kapek aroma nebo jedlé potravinářské barvy.
  • Chceme-li krém ochutit další složkou, dbáme na to, aby měla stejnou teplotu jako krém, jinak se máslo srazí a budeme ho muset zahřát a přešlehat.

Čím ochutit máslovo-bílkový krém

Bílkový krém je celkem nevýrazný, proto je vhodnější ho dochutit:

  • Pokud krémem pouze obmazáváme povrch dortu před potažením potahovkou nebo marcipánem, dochucovat nemusíme, krém funguje spíše jako lepidlo. Uvnitř moučníku však použijeme chuťově výrazný krém.
  • Kromě běžných přírodních a syntetických aromat můžeme krém dochutit vanilkou, kakaem, silnou kávou, rozpuštěnou čokoládou, karamelovým kulérem, lemon curd, alkoholem nebo ovocným sirupem.
  • Ovocné pyré připravíme rozvařením, rozmixováním nebo umletím pokrájeného ovoce, které ještě protřeme hustým sítem, aby v něm nebyly pecičky. Na dané množství krému přidáme maximálně 100 g pyré.

Bílky i žloutky bychom měli před přípravou tepelně upravit. Na vařený vaječný krém se pro inspiraci můžete podívat v našem videu:

Sladké drobečky

Pokud potřebujeme krému více, použijeme pravidlo - 1 bílek, 50 g cukru, 70 g másla - a připravíme si tolik krému, kolik budeme chtít. Krém je hustý, pevný a hladký, takže se s ním dají vytvářet i velmi jemné detaily. Nespotřebovaný krém uchováme v lednici, před ozdobením ho necháme povolit a krátce prošleháme.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli