Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z čerstvě utržených lístků špenátu ze zahrádky se radujeme hned dvakrát - nejdříve při jarní, poté i při podzimní sklizni. Skvěle chutnají syrové i tepelně opracované. Přinášíme inspiraci, jak čerstvý špenát efektivně využít.

Není nad ten pocit, když se dopoledne projdete po zahrádce a ze sesbíraných surovin připravíte oběd pro celou rodinu. Na listech čerstvého špenátu si díky supermarketům pochutnají i ti, kteří tuto možnost nemají. Avšak v těch zrovna utržených najdete nejvíce cenných látek.

Využití špenátových listů za syrova

Ať už čerstvý špenát přidáváte do jakéhokoliv pokrmu, je nutné ho řádně omýt ve studené vodě a náležitě osušit.

  • Nejběžnější využití špenátu najdete v různých salátech. Přidat ho můžete k jakékoliv jiné listové zelenině, salát ale uděláte i čistě jen ze špenátu, který ochutíte olejem, octem a kořením.
  • Výjimečná je pak chuť špenátu doplněná o kozí sýr. Pokud se ale zrovna k příznivcům kozího sýru nehlásíte, podobně poslouží i feta či sýr balkánský.
  • Nejen lahodně chutnat, ale i dobře vypadat, takový bude špenát podávaný s jahodami a kuličkami mozzarelly. K dokonalosti pokrm dovede balzamiko.
  • Pokud by vám snad špenátový salát připadal příliš obyčejný, zkuste ho naservírovat do celozrnných košíčků. Ty jsou připravené během pár minut a salát v nich bude vypadat skvostně.
  • Pár lístků čerstvého špenátu můžete přidat do obloženého rohlíku, který sobě nebo dětem chystáte na svačinu, nebo který zvolíte jako rychlou večeři.
  • Syrový špenát lze přimíchat jak do těstovin z pšeničné mouky, tak i do skleněných nudlí, které se tradičně dělají ze škrobu z mungo fazolí.
  • Ke klasickým těstovinám vám bude možná více chutnat špenátové pesto. Udělat si ho můžete větší množství a servírovat ho i na večeři namazané na pečivu.
  • Krásně vypadat bude po rozkrojení zamotaná palačinka ze slaného těsta, která kromě různých krémových naplní může obsahovat i lístky špenátu.
  • Špenát se běžně používá při sladkém pečení na obarvení těsta do jasné zelené barvy. Stejnou funkci budou pokrájené listy špenátu plnit v jakékoliv světlé pomazánce.
  • Nejen pro barvu, ale zejména pro doplnění živin a dodání energie, si špenát přidejte do zeleninového smoothie.  To lze připravit ve vodové i mléčné verzi.
  • Listovou zeleninu využijete nejen v pokrmech, ale i na nich. Lístky špenátu nádherně poslouží jako ozdoba jednohubek, chlebíčků, polévek či hlavních chodů.
Že listy špenátu a sýr k sobě chuťově skvěle ladí, se přesvědčíte i v následujícím receptu na slané palačinky. Špenát se smíchá s ricottou, šalotkou, česnekem a naplní se do palačinek z pohankové mouky. Je to neskutečná dobrota.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli