Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Xylitol: Prozradíme, co se skrývá pod tímto názvem a jak ho využít v kuchyni
Zdroj: Freepik

Toužíte si pochutnávat na sladkých dobrůtkách, aniž byste museli používat klasický bílý cukr? Pak jistě uvítáte náš tip v podobě xylitolu, který je přírodním sladidlem, ale neovlivňuje výslednou chuť sladkého potěšení.

Čeká vás sladké pečení, ale rádi byste se vyhnuli použití bílého cukru? Vsaďte na přírodní náhražku známou jako xylitol a užívejte si sladkého bez jakékoliv změny chuti. Prozradíme, co je to za sladidlo a jak ho bez obav využívat v kuchyni.

Co je to xylitol

Xylitol můžete znát též pod názvem březový cukr. Sladivost má téměř stejnou jako cukr, ovšem oproti němu má až o 40 % nižší kalorickou hodnotu. Protože nijak zásadně neovlivňuje hladinu cukru v krvi, je vhodnou alternativou pro diabetiky i osoby v dietě. Také nepoškozuje zubní sklovinu a omezuje růst bakterií v ústech.

Jak využít xylitol v kuchyni

Xylitol lze využít naprosto stejně jako běžný cukr. Bez problému s ním tak osladíte kávu a čaj, ale také těsto na moučníky. Použít lze i do dezertů nebo ve slané kuchyni k vyrovnání chutí - například při přípravě kysaného zelí či rajské polévky.

Znáte xylitol a používáte ho při práci v kuchyni namísto cukru, nebo je to pro vás novinka? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích, budeme se těšit.

Čerpáno z https://www.lekarna.cz/xylitol/

Komentáře

Další tipy a triky