Z jakého vepřového masa jsou nejlepší řízky? Poradíme, kterou část vybrat a proč
Vepřové řízky jsou stálicí české kuchyně, ale úspěch tkví nejen v jejich obalování a smažení, nýbrž už ve výběru vhodného masa. V článku najdete přehled těch nejvhodnějších částí vepřového masa včetně tipů na jejich úpravu.
Řízky patří mezi oblíbená jídla, která se v českých domácnostech připravují nejen při víkendových obědech, ale i během slavnostních příležitostí. Jejich chuť a kvalita ale výrazně závisí na správném výběru masa. Ne každé vepřové maso se totiž hodí k obalování a smažení. Záleží na jeho tučnosti, struktuře i šťavnatosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký druh vepřového se hodí na řízek
Když se zvolí vhodný druh, řízky budou křupavé na povrchu a jemné uvnitř. Výběr masa tak hraje klíčovou roli v tom, jak bude výsledný pokrm chutnat.
- Kýta patří k nejčastěji používaným částem masa na řízky. Je libová, snadno se krájí a dobře se rozklepává. Díky nižšímu obsahu tuku bývají spíše suché, ale při správné přípravě (marinování) zůstanou řízky šťavnaté a jemné.
-
Velmi jemná, měkká a přirozeně šťavnatá panenka je luxusnější variantou pro přípravu řízků. Díky své křehkosti nevyžaduje výrazné rozklepávání. Výsledné řízky z panenky jsou delikátní a doslova se rozplývají na jazyku. Nevýhodou je menší velikost plátků a vyšší cena masa.
-
Vepřová plec je chutná a díky lehce prorostlé struktuře také velmi šťavnatá. Při přípravě je ale třeba počítat s tím, že jednotlivé plátky mohou obsahovat tučnější části a blány, které je nutné odstranit. Plec je ideální pro ty, kteří mají rádi řízky s výraznější chutí a nevadí jim o něco vyšší obsah tuku.
- Krkovice je velmi šťavnatá a aromatická část masa, ideální pro milovníky bohaté chuti. Díky mramorování tuku zůstávají vepřové řízky vláčné i po usmažení.
Správná volba masa je základem delikátního řízku. Nejčastěji se používá vepřová kýta, která je dostupná a libová. Ať už se však rozhodnete pro jakýkoliv typ, důležité je maso dobře rozklepat, správně okořenit a obalit. Jedině tak vzniknou řízky, které budou na talíři chloubou každého kuchaře.
Komentáře