Zelný salát podle ČSN: Obloha pokrmů z dřívějších dob je na přípravu velmi snadná
Pamatujete na zeleninovou oblohu (nejen) hotovek v restauracích? Často jí býval plátek rajčete, okurky a zelný salát, který chutnal v každé restauraci a hospodě téměř identicky. Jak je to možné? Díky dodržovaným normám.
V dnešní době se se zeleninovou oblohou na talíři s hlavním chodem setkáte jen zřídka. Převládají totiž zeleninové salátky servírující se zvlášť v miskách. Zavzpomínejte s námi na lahodný zelný salát podle nesmrtelných norem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zelný salát podle ČSN
Na jednu pořádnou dávku zelného salátu podle ČSN budete potřebovat 1040 g čerstvého červeného nebo bílého zelí, 128 g cibule, 50 g vody, 30 g soli, 50 g cukru krupice, 50 g octu a 50 g oleje.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zelí očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na co nejjemnější nudličky.
- Do nejmenšího hrnce nalijte vodu, olej i ocet. Přisypte sůl a cukr a důkladně promíchejte. Následně přidejte cibuli. Vše krátce svařte a nechte vychladnout.
- Pokrájené zelí přesuňte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte zhruba 5 minut odstát. Poté vodu slijte a zelí nechte okapat nejlépe na sítu, případně cedníku.
- Spařené zelí vložte zpět do mísy, zalijte vychladlým nálevem a důkladně promíchejte. Před servírováním nechte alespoň chvíli odstát pro prolnutí chutí, nejlepší je však tento salát až druhý den po odležení v lednici.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V restauracích jste se nemuseli setkat vždy jen s tímto salátem. Oblíbený je též zelný salát s mrkví a koprem. Ať už se rozhodnete doplnit svůj oběd jakýmkoli salátem, rozhodně nesáhnete vedle. Přejeme vám mnoho úspěchů v kuchyni a dobrou chuť.
Komentáře