Černý kuba je tradiční staročeský pokrm, který se pekl na Štědrý den. Můžeme si na něm pochutnat i dnes. Základem tohoto jídla jsou obyčejné kroupy a lesní houby, obojí tepelně upravené na tuku, dobře okořeněné majoránkou, kmínem, pepřem, česnekem a zapečené v troubě. Výsledkem je vydatná pochoutka, kterou často pamatujeme ještě od našich babiček.
Jednoduché výživné jídlo
U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu přidávaly ještě brambory a nazýval se maňas. Naši předkové měli proti nám jednoduché stravování a používali výživné suroviny, které jsou pro nás levně a snadno dostupné i dnes. Na černého kubu potřebujeme2 hrsti sušených hub, 25 dkg krup, 1 - 2 cibule, 4 stroužky česneku, majoránku, mletý pepř, kmín (celý nebo mletý), sůl, sádlo (husí nebo vepřové), lze místo něj použít olej.
Nejen kapr, řízky a bramborový salát jsou tradičními českými vánočními pokrmy. Ačkoliv má tradici především v jižních Čechách, houbový kuba je populární ve všech koutech republiky. Jídlo, které se u…
Sušené hřibovité houby
Sušené houby namočíme do studené vody, minimálně hodinu a nejlépe už večer před pečením kuby. Obvykle se používá směs tmavších hřibovitých hub. Když máme nasušené modráky (modrající hřiby), použijeme je. Dříve se také používala houba s názvem stroček trubkovitý, která se vyznačuje tmavou barvou a dobrou chutí. Po dostatečném namočení houby scedíme a pokrájíme nadrobno. Podusíme je na tuku, lehce posypané kmínem.
Podoba štědrovečerní tabule se mění poměrně často - lépe řečeno prakticky neustále. Sami jsme si jistě mohli všimnout, že hlavně v posledních letech se do módy dostávají i jídla, která dřív na…
Kroupy
Ječné kroupy bývaly dříve častým a všedním jídlem, později je vytlačila rýže. Jsou bohaté na vitamíny řady B, minerální látky, škrob a bílkoviny. používají se do polévek nebo jako příloha. Nemají výraznou chuť, proto se hodí na slané i sladké pokrmy. Pokud chceme, aby byly kroupy po uvaření suché a sypké, propláchneme je před vařením studenou vodou. Při vaření kaší a polévek je naopak mírná „mazlavost“ žádoucí. Vaříme je v dostatečném množství vody, protože svůj objem zvětší skoro trojnásobně.
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E, mají vysoký obsah minerálů. Přispívají k lepší kvalitě pokožky, snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi. Neobsahují téměř žádný lepek. Kroupy se dají koupit velké, střední, malé, perličky, krupky - lámanka (tzv. trhané krupky).
Jak uvařit kroupy
Kroupy přebereme, rychle spaříme, propláchneme a necháme okapat. Na tuku necháme mírně zezlátnout cibulku, přidáme kroupy a krátce je za stálého míchání lehce osmahneme. Po chvilce přilijeme dostatečné množství horké vody, pomůže rychlovarná konvice. Pak kroupy osolíme a vaříme do změknutí. Doba vaření je delší a když ji chceme urychlit, namočíme kroupy předem stejně jako houby - buď už večer nebo alespoň hodinu před jejich vařením. Nebo můžeme použít pomalý hrnec, ten nám sice vaření neurychlí, ale kroupy nebude potřeba hlídat a uvaří se pěkně doměkka.
Uvařené změklé kroupy smícháme s podušenými houbami, přidáme majoránku, pepř, sůl a utřený česnek. Česnek dáváme podle chuti - kdo ho má rád, nešetří s ním. Směs navrstvíme do pekáče vyloženého pečícím papírem nebo vymazaného tukem a zapečeme v předem vyhřáté troubě do zlatova. Na zapékání stačí 20 až 30 minut. K hotovému pokrmu podáváme kysané zelí nebo sterilované okurky, červenou řepu a další naloženou zeleninu. K dozdobení se hodí i čerstvá zelenina.
Variace na černého kubu už dnes často neobsahují tradiční ječné kroupy. Podobná jídla se připravují i z pohanky, pšenice, jáhel nebo brambor. Jindy se zase používají méně tradiční, ale pro nás dnes snadno dostupné houby. V našem receptáři je recept na kubu s hlívou ústřičnou a v některých receptech jsou místo lesních hub kupované žampiony. Kuba pak sice nebude "černý", ale pochutnáme si na něm zrovna tak.
Podobný pokrm jako kuba se vařil na Štědrý den v Podkrkonoší a nazýval sehubník. Připravoval se také z krupek a sušených hub, ale patřila do něj i krupicová kaše nebo rozmočené housky v mléce a vajíčka. Byl dobře ochucený osmahnutou cibulkou, česnekem, pepřem a solí. Stejně jako kuba se pekl na pekáči dozlatova.
Vánoce jsou příležitostí vyzkoušet jídla jako je kuba nebo hubník, můžeme si při nich zavzpomínat na naše předky. Možná si tyto tradiční pokrmy oblíbíme a budeme se k nim vracet i jindy než o Vánocích.
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.