Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Vánočního kubu si rádi uvaříme nejen o Vánocích. Je to rychlé a výživné jídlo, které jsme zdědili po našich předcích. Základem tradičního pokrmu jsou kroupy a houby. Jaké houby jsou do kuby nejvhodnější?
Sušené hřibovité houby
Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené modráky (modrající hřiby) použijeme je přednostně. Jde totiž o to, že kuba se nazývá "černý" a chceme dosáhnout tmavé barvy pokrmu. A vlastně už to, že použijeme sušené hřibovité houby, se projeví tím, že pokrm bude tmavý. Dříve se také používala houba s názvem stroček trubkovitý, pro kterou je tmavá barva a výborná chuť příznačná. Jenže dnes je pro nás málo známá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sušené houby
Sušené houby namočíme včas do studené vody, nejméně hodinu před tím, než se pustíme do vaření. Namočit je můžeme už den předem, stejně jako kroupy. Po dostatečném namočení houby scedíme a pokrájíme nadrobno. Podusíme je na tuku, lehce posypané kmínem.
Mohlo by vás zajímat
Žampióny nebo hlíva ústřičná
Když nemáme nasušené hřibovité houby, použijeme jednoduše to, co máme - mohou to být žampióny nebo hlíva ústřičná. Kuba s těmito houbami již bude mít světlejší barvu, ale pochutnáme si na něm také. Naši předkové v čase Vánoc měli k dispozici pouze sušené houby, nikoliv čerstvé, jako my nyní. Pokud máme houby zmrazené, i po těch můžeme sáhnout.
Nemáme-li zrovna ty správné houby, určitě to není důvod nepustit se do černého kuby. Tento pokrm si zaslouží, abychom si ho občas připravili. Bude nám chutnat s kyselou okurkou nebo jinou zeleninou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý houbový kuba: Připravte si tradiční vánoční pokrm tak, jak ho vařili naši předkové
Jak skladovat sušené houby. Vyvarujte se začátečnických chyb. Poradíme vám, které to jsou
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Komentáře