Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Vánočního kubu si rádi uvaříme nejen o Vánocích. Je to rychlé a výživné jídlo, které jsme zdědili po našich předcích. Základem tradičního pokrmu jsou kroupy a houby. Jaké houby jsou do kuby nejvhodnější?
Sušené hřibovité houby
Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené modráky (modrající hřiby) použijeme je přednostně. Jde totiž o to, že kuba se nazývá "černý" a chceme dosáhnout tmavé barvy pokrmu. A vlastně už to, že použijeme sušené hřibovité houby, se projeví tím, že pokrm bude tmavý. Dříve se také používala houba s názvem stroček trubkovitý, pro kterou je tmavá barva a výborná chuť příznačná. Jenže dnes je pro nás málo známá.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak připravit sušené houby
Sušené houby namočíme včas do studené vody, nejméně hodinu před tím, než se pustíme do vaření. Namočit je můžeme už den předem, stejně jako kroupy. Po dostatečném namočení houby scedíme a pokrájíme nadrobno. Podusíme je na tuku, lehce posypané kmínem.
Článek z magazínu
Štědrovečerní menu za první republiky: Žádný kapr, jen hrachová polévka a kroupový kuba
Podoba štědrovečerní tabule se mění poměrně často - lépe řečeno prakticky neustále. Sami jsme si jistě mohli všimnout, že hlavně v posledních letech se do módy dostávají i jídla, která dřív na…
Žampióny nebo hlíva ústřičná
Když nemáme nasušené hřibovité houby, použijeme jednoduše to, co máme - mohou to být žampióny nebo hlíva ústřičná. Kuba s těmito houbami již bude mít světlejší barvu, ale pochutnáme si na něm také. Naši předkové v čase Vánoc měli k dispozici pouze sušené houby, nikoliv čerstvé, jako my nyní. Pokud máme houby zmrazené, i po těch můžeme sáhnout.
Nemáme-li zrovna ty správné houby, určitě to není důvod nepustit se do černého kuby. Tento pokrm si zaslouží, abychom si ho občas připravili. Bude nám chutnat s kyselou okurkou nebo jinou zeleninou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Játra na zelenině v medovo hořčičné šťávě
Přidáno před 16 hodinami

Sendvič caprese
Přidáno před 22 hodinami

Marinované kuřecí stripsy
Přidáno 1. 2. 2023 11:14

Špenátové palačinky ze špaldové a žitné mouky
Přidáno 1. 2. 2023 09:20

Polévka s cizrnou, černou fazolí a červenou čočkou
Přidáno 1. 2. 2023 08:35

Pikantní květáková polévka s kokosovým mlékem
Přidáno 31. 1. 2023 21:35
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.