Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Top recepty

Vánočního kubu si rádi uvaříme nejen o Vánocích. Je to rychlé a výživné jídlo, které jsme zdědili po našich předcích. Základem tradičního pokrmu jsou kroupy a houby. Jaké houby jsou do kuby nejvhodnější?

Sušené hřibovité houby

Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené modráky (modrající hřiby) použijeme je přednostně. Jde totiž o to, že kuba se nazývá "černý" a chceme dosáhnout tmavé barvy pokrmu. A vlastně už to, že použijeme sušené hřibovité houby, se projeví tím, že pokrm bude tmavý. Dříve se také používala houba s názvem stroček trubkovitý, pro kterou je tmavá barva a výborná chuť příznačná. Jenže dnes je pro nás málo známá.

Jak připravit sušené houby

Sušené houby namočíme včas do studené vody, nejméně hodinu před tím, než se pustíme do vaření. Namočit je můžeme už den předem, stejně jako kroupy. Po dostatečném namočení houby scedíme a pokrájíme nadrobno. Podusíme je na tuku, lehce posypané kmínem.

Článek z magazínu

Žampióny nebo hlíva ústřičná

Když nemáme nasušené hřibovité houby, použijeme jednoduše to, co máme - mohou to být žampióny nebo hlíva ústřičná. Kuba s těmito houbami již bude mít světlejší barvu, ale pochutnáme si na něm také. Naši předkové v čase Vánoc měli k dispozici pouze sušené houby, nikoliv čerstvé, jako my nyní. Pokud máme houby zmrazené, i po těch můžeme sáhnout. 

Nemáme-li zrovna ty správné houby, určitě to není důvod nepustit se do černého kuby. Tento pokrm si zaslouží, abychom si ho občas připravili. Bude nám chutnat s kyselou okurkou nebo jinou zeleninou.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky